Statisticile sensibile la dimensiunea de gen pot fi accesate în conținut grafic interactiv

  • 28 Martie 2017 15:52
Statisticile sensibile la dimensiunea de gen pot fi accesate în conținut grafic interactiv

Cu un singur click, utilizatorii pot afla acum ce salarii au femeile în comparație cu bărbații, care este starea de sănătate a populației raportată la sexe, dar și alte statistici sensibile la dimensiunea de gen, prezentate în conținut grafic interactiv.

Platforma GenderPulse (www.genderpulse.md) este un produs al Biroului National de Statistică, lansat cu sprijinul UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor), transmite IPN.

GenderPulse este sincronizată cu Banca de date StatBank, care colectează date din diferite instituții, ulterior acestea fiind validate de Biroul National de Statistică. Portalul grupează statisticile sensibile la dimensiunea de gen în cinci domenii tematice: demografie, participare la luarea deciziilor, educație, sănătate și abilitare economică. Datele sunt dezagregate pe sexe și sunt prezentate începând cu anul 2008.  Majoritatea graficelor sunt însoțite de texte scurte, pe înțelesul tuturor.

Directorul adjunct al BNS, Ala Negruța, spune că lansarea unor instrumente de vizualizare a datelor într-un mod ilustrativ este importantă atât pentru producătorii de date statistice, cât și pentru utilizatorii finali. Platforma GenderPulse este destinată tuturor celor interesați de problematica de gen: autorități publice centrale și locale, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, ai mediului academic sau mass-media.

„GenderPulse ilustrează un portret mai clar al inegalităților între bărbați și femei, inegalități, care altfel ar rămâne neobservate. Este prima încercare de a face datele accesibile și ușor de înțeles nu doar de către factorii de decizie, dar și de către orice persoană”, a menționat reprezentanta de țară UN Women în Moldova, Ulziisuren Jamsran.

Coordonatorul lucrărilor tehnice, Geo Lupașcu, spune că GenderPulse este compatibilă cu browserele moderne, încorporând soluții de automatizare a transferului de date, de găzduire a datelor pe platforme guvernamentale deschise și închise și de utilizarea a tehnologiilor open source, ceea ce ar putea contribui la adaptarea platformei la alte dispozitive. Momentan însă aplicația nu poate fi accesată de pe telefoanele mobile.

Elaborarea platformei a început în mai 2015 și a fost finalizată în martie 2017. Bugetul a depășit 20 de mii de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău