Statistici SUMBRE de la BNM. Prognoze și mai PESIMISTE

  • 02 August 2015 11:00
Statistici SUMBRE de la BNM. Prognoze și mai PESIMISTE

Rata anuală a inflației în luna iunie a constituit 8.3 la sută, majorîndu-se cu 0.2 puncte procentuale față de valoarea lunii precedente, preponderent ca urmare a contribuției din partea inflației de bază și a prețurilor la produsele alimentare de 3.8 și, respectiv, 3.2 puncte procentuale, potrivit unei stattistici a Băncoâi Naționale. În luna iunie, rata anuală…

Rata anuală a inflației în luna iunie a constituit 8.3 la sută, majorîndu-se cu 0.2 puncte procentuale față de valoarea lunii precedente, preponderent ca urmare a contribuției din partea inflației de bază și a prețurilor la produsele alimentare de 3.8 și, respectiv, 3.2 puncte procentuale, potrivit unei stattistici a Băncoâi Naționale.

 

În luna iunie, rata anuală a inflației de bază inflației de bază1  a constituit 11.1 la sută, în creștere cu 0.2 puncte procentuale față de nivelul lunii mai.

 

Conform informației publicate de BNS, în primele două luni ale trimestrului II, 2015 exporturile și importurile s-au diminuat față de perioada similară a anului precedent cu 18.3 și 25.0 la sută respectiv, iar producția industrială s-a majorat cu 1.8 la sută.

 

Transportul de mărfuri, în perioada ianuarie-iunie 2015, a înregistrat  o diminuare de 6.5 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

 

Din perspectiva cererii de consum, în perioada aprilie-mai 2015, ritmul anual de creștere a salariului mediu real pe economie a constituit 4.4 la sută, fiind cu 2.2 puncte procentuale inferior celui din trimestrul I, 2015.

Transferurile de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice prin intermediul  băncilor din Republica Moldova s-au redus, în ianuarie-iunie 2015, cu 28.8 la sută, tendința fiind negativă în continurae. În luna iunie cu 28.9 la sută comparativ cu perioadele similare ale anului 2014.  

 

La finele lunii iunie 2015, soldul creditelor acordate economiei a consemnat o scădere de 5.4 la sută față de sfîrșitul lunii iunie 2014, iar cel al depozitelor s-a majorat cu 4.9 la sută.     

 

Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul comerțului extern și al remiterilor populației, fapt ce poate influența ulterior evoluția inflației.

Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare.

 

Noua rundă de prognoză plasează rata inflației medie anuală pentru anii 2015 și 2016 la nivelul de 9.3 la sută și, respectiv, 11.6 la sută. BNM a majorat prognoza inflației medii anuale pentru anii 2015 și 2016 cu 1.2 puncte procentuale și, respectiv, cu 5.2 puncte procentuale față de prognoza precedentă publicată în luna mai 2015.

 

Deprecierea monedei naționale de la începutul anului curent accentuează presiunile inflaționiste, care în perioadele următoare, prin prețurile bunurilor importate și prin tarifele la serviciile reglementate, iar ulterior, prin efectele de runda a doua, determină IPC să părăsească temporar limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0 la sută. Se anticipează că inflația se va accelera în trimestrele următoare, inclusiv din cauza bazei de calcul joase din anul precedent.

 

În acest context, membrii Consiliului de administrație al BNM, în ședința din 30 iulie, au decis prin vot unanim să majoreze rata dobânzii de politică monetară cu 2.0 puncte procentuale, de la 15.5 la 17.5 sută anual.

 

Totodată, Consiliul de administrație al BNM a luat hotărîrea de a majora norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă cu 6.0 puncte procentuale până la valoarea de 32.0 la sută din baza de calcul. În același timp, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține la nivelul actual de 14.0 la sută din baza de calcul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău