Statistici | Femeile din R.Moldova câștigă mai puțin decât bărbații, dar trăiesc mai mult

  • 08 Martie 2018 10:58
Statistici | Femeile din R.Moldova câștigă mai puțin decât bărbații, dar trăiesc mai mult

Femeile din Republica Moldova câștigă în medie cu 14 la sută mai puțin decât bărbații, arată cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică. De asemenea, numărul bărbaților conducători este mai mare decât cel al femeilor. Și pensiile pe care le ridică femeile sunt mai mici decât cele ale bărbaților, mai arată datele statistice.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, femeile din Republica Moldova ridică aproximativ 86 la sută din salariul mediu al bărbaților sau mai puțin cu aproape 800 de lei. Astfel, salariul mediu al femeilor este de aproximativ 4600 de lei, iar cel al bărbaților – de 5400 de lei.

Cele mai mari discrepanțe ale câștigurilor femeilor și bărbaților sunt în activități financiare, informații și comunicații, artă, activități de recreere și de agrement.

De asemenea, numărul bărbaților conducători de toate nivelurile este mai mare decât cel al femeilor, raportul fiind de 53 la sută față de 47 la sută. Totodată, raportul între femei și bărbați în rândul angajatorilor este de 1 la 4, indiferent de forma de proprietate a unității.

Deși nivelul de instruire al femeilor este mai mare, majoritatea funcțiilor de luare a deciziilor le aparțin bărbaților. Femeile continuă să fie subreprezentate în procesul de luare a deciziilor, în Parlament fiind în proporție de 21 la sută, în timp ce la nivel european aceasta se ridică la 37 la sută.

Și pensiile pe care le ridică femeile sunt mai mici decât cele ale bărbaților, dar acestea sunt mai dependente de plățile sociale decât bărbații.

Totodată, speranța de viață la femei este mai mare decât a bărbaților. Femeile trăiesc mai mult cu 8 ani decât bărbații, speranța de viață la naștere fiind de 76 ani pentru femei și de 68 ani în cazul bărbaților. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău