Statistică | Cea mai mare scădere a producției agricole din ultimii cel puțin 30 de ani

  • 30 Ianuarie 2021 10:32
Statistică | Cea mai mare scădere a producției agricole din ultimii cel puțin 30 de ani

Producția agricolă s-a redus cu 27,1% în anul 2020 în comparație cu cel precedent, iar cel mai mult a avut de suferit sectorul producției agricole vegetale, fiind înregistrată o scădere cu peste o treime.

Potrivit datelor generate de Biroul Național de Statistică, o astfel de scădere bruscă de la un an la altul nu s-a înregistrat niciodată în istoria Republicii Moldova, cel puțin după proclamarea Independenței.

Producția vegetală a scăzut cu 36%, iar din grupurile mari, cel mai mult au avut de suferit cerealele și leguminoasele boabe, ale căror recolte a scăzut cu peste jumătate. Recolta de proum a scăzut cu aproape ⅔.

Producția animalieră a avut mai puțin de suferit, fiind înregistrată o scădere cu 3,8%. Experții susțin că efectele recoltei slabe din 2020 se vor răsfrânge asupra sectorului zootehnic în special în anul curent.

Recolta slabă a fost cauzată de un an secetos în 2020, iar fermierii și agricultorii au organizat mai multe acțiuni de protest, soldate chiar și cu îmbrânceli cu poliția, fiind nemulțumiți de sprijinul acordat din partea statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău