Stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate pe principalale trasee din R.Moldova

  • 01 Octombrie 2018 17:14
Stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate pe principalale trasee din R.Moldova

Pe principalele trasee din Republica Moldova vor fi instalate în curând 14 stații de încărcare a automobilelor electrice. Acestea vor fi achiziționate în baza unui parteneriat dintre Fondul pentru Eficiență Energetică și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Un Acord finanțare în acest sens a fost semnat astăzi între cele două instituții, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al PNUD Moldova, suma totală a proiectului este de 4 mln lei, dintre care 2 mln lei sunt oferite de Fondul pentru Eficiență Energetică, iar altele 2 mln vor fi investite de PNUD Moldova. Activitatea va fi gestionată de Proiectul „Orașe verzi durabile”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

„Ne propunem crearea primei rețele publice de stații de încărcare pentru mașinile electrice din R. Moldova. Rețeaua va asigura mobilitate electrică în marile orașe din țară, precum și asigurarea coridorului electric între România și Ucraina”, a declarat Sergiu Corin, directorul Fondului pentru Eficiență Energetică.

Autorii proiectului estimează că acesta va fi finalizat până în primăvara anului 2019. Locurile în care vor fi instalate stațiile de încărcare urmează a fi stabilite în baza unui studiu de fezabilitate.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 54 automobile electrice și 5 stații de încărcare, acestea fiind instalate în Chișinău. În multe țări ponderea automobilelor electrice depășește 1% din cuantumul total al vehiculelor. Pentru Moldova, o cotă de 1% ar însemna 10 mii de vehicule electrice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău