Statele Unite vor să încheie un parteneriat cu țările care adăpostesc marile păduri de pe Terra

  • 05 Octombrie 2021 11:34
Statele Unite vor să încheie un parteneriat cu țările care adăpostesc marile păduri de pe Terra

Statele Unite vor să încheie un parteneriat cu țările care adăpostesc marile păduri de pe Terra, inclusiv cu cele din Bazinul Congo, pentru a proteja aceste covoare de vegetație ce participă la regularizarea climei globale, a declarat luni, la Brazzaville, un trimis al președintelui american, relatează AFP, citat de AGERPRES.

„Ceea ce vizează guvernul american astăzi, în marja COP26 de la Glasgow din noiembrie, este să facă un anunț oficial potrivit căruia guvernul american se angajează să lucreze cu aceste țări care adăpostesc pădurile importante", a declarat pentru presa din capitala congoleză Jonathan Pershing, trimis special adjunct al președintelui american pentru probleme legate de climă.

El a evocat Amazonia, Indonezia și Bazinul Congo, considerat cel de-al doilea plămân ecologic al planetei noastre, cu cele 220 de milioane de hectare ale sale acoperite de păduri, din care 57% se află în Republica Democrată Congo și 10% în statul vecin Congo.

„Aici, în Bazinul Congo, trebuie să ne asigurăm că nu se va produce o despădurire masivă. Pentru că, aici, pădurea reprezintă o comoară", a adăugat Jonathan Pershing.

Într-un comunicat, Ambasada americană din Congo a deplâns despăduririle din Amazonia. "Este imperativ pentru viitorul planetei noastre ca noi să nu permitem ca un astfel de lucru să se producă în Congo", au transmis reprezentanții săi.

„Bazinul Congo captează echivalentul a trei ani de emisii mondiale de gaze cu efect de seră și a 15 ani de emisii produse de Statele Unite", au adăugat ei.

La Brazzaville, trimisul special american s-a întâlnit cu președintele congolez Denis Sassou Nguesso, care a evocat Le Fonds Bleu, un mecanism pe care l-a creat în urmă cu cinci ani pentru a finanța proiecte de dezvoltare în Bazinul Congo.

Înainte de vizita lui în Brazzaville, Jonathan Pershing a călătorit în Africa de Sud și Namibia. Luni seară, el s-a deplasat la Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo. Dakar, principalul oraș și capitala Senegalului, va fi ultima etapă a turneului său african. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău