Statele Unite | Treisprezece cetățeni ruși și trei organizații din Rusia, inculpați pentru amestec în alegeri

  • 17 Februarie 2018 08:37
Statele Unite | Treisprezece cetățeni ruși și trei organizații din Rusia, inculpați pentru amestec în alegeri

Un juriu federal din Statele Unite a decis inculparea a 13 cetățeni ruși și a trei organizații din Rusia pentru amestec în alegeri și în procesul electoral american, informează Reuters. Anunțul a fost făcut vineri de biroul procurorului special Robert Mueller.

Rod Rosenstein, adjunct al procurorului general al SUA, citat de DPA, a precizat că "nu există nicio afirmație în acest act de acuzare că vreun american a participat cu bună știință la această activitate ilegală" și "nicio afirmație (...) că faptele incriminate au influențat rezultatul alegerilor din 2016".

Într-un document juridic, guvernul american afirmă că entitățile ruse au intervenit în procesele politice din SUA, inclusiv în alegerile prezidențiale din 2016, începând din 2014, arată Reuters. Unii inculpați s-au dat drept americani și au comunicat cu persoane din cadrul campaniei lui Donald Trump care nu bănuiau nimic.

Potrivit actului de acuzare prezentat de Reuters, unii din inculpați au călătorit în SUA și au utilizat infrastructuri informatice americane pentru a ascunde faptul că activitățile lor aveau originea în Rusia. Dându-se drept americani, ei și-au creat identități online false și pagini în rețelele sociale. De asemenea, au folosit codurile numerice personale și datele de naștere ale unor cetățeni americani reali pentru a-și deschide conturi în sistemul de plăți online Paypal și pentru a obține permise de conducere false.

Obiectivul lor strategic era dezbinarea sistemului politic american. Rușii au organizat mitinguri politice, au cumpărat publicitate politică și s-au afișat ca membri ai unor grupuri populare americane. În vara lui 2016, inculpații au început să promoveze în mediile sociale,inclusiv prin reclame pe Facebook, acuzații de fraudă electorală împotriva Partidului Democrat. După ce au apărut informații că Facebook colaborează cu procurorul special Mueller, inculpații au început să distrugă probe pentru a îngreuna ancheta, se mai arată în actul de acuzare.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că președintele Trump a fost informat despre acuzații.

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Maria Zaharova, citată de Reuters, a apreciat că afirmațiile privind implicarea unor cetățeni ruși în alegerile din SUA sunt absurde. "Treisprezece oameni au intervenit în alegerile din SUA?! Treisprezece împotriva unui buget de miliarde al serviciilor de informații? Împotriva informațiilor și contrainformațiilor, împotriva celor mai recente evoluții și tehnologii? Absurd? Da", a scris ea pe Facebook.

Reuters preia de la agenția de presă RIA și reacția omului de afaceri rus Evgheni Prigojin, unul din inculpați: "Americanii sunt oameni foarte emotivi, văd ce vor să vadă. Am mare respect pentru ei. Nu sunt deloc supărat că sunt pe lista aceea. Dacă vor să vadă diavolul, n-au decât", a spus el.

Atât Facebook, cât și Twitter - rețelele sociale despre care se presupune că au fost folosite pentru unele din activitățile incriminate - au refuzat solicitările Reuters de a comenta informațiile. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău