Statele Unite | Rex Tillerson „urmărește atent” Coreea de Nord

  • 18 Februarie 2018 09:59
Statele Unite | Rex Tillerson „urmărește atent” Coreea de Nord

Statele Unite "urmăresc atent" semnele indicând că Phenianul dorește discuții directe asupra programului său nuclear, a afirmat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-un interviu acordat canalului CBS, citat de AFP.

"Activitatea mea ca șef al diplomației este să mă asigur că nord-coreenii știu că păstrăm canalele de comunicare deschise", a spus el în emisiunea 60 Minutes care urmează să fie difuzată duminică.

"Îi urmăresc atent. Nu trimit prea multe mesaje pentru că nu avem nimic să le spunem până în prezent", a explicat el, lansând la adresa regimului de la Phenian: "Vă aștept să-mi spuneți că sunteți dispuși să discutați".

Statele Unite încearcă de mai mulți ani să împiedice dezvoltarea programelor nuclear și balistic nord-coreene, considerate de Washington ca o amenințare "existențială". Regimul condus de Kim Jong Un a efectuat anul trecut mai multe tiruri cu rachete balistice intercontinentale ICBM cu rază de acțiune suficient de mare pentru a lovi teritoriul american, iar în septembrie a desfășurat cel mai puternic test nuclear de până acum.

De la instalarea la Casa Albă, președintele american, Donald Trump, are o poziție ambiguă, amenințând Coreea de Nord cu lovituri preventive ori cu "distrugerea completă" a țării în cazul unui atac, dar s-a arătat și pregătit pentru dialog. Relațiile s-au destins recent și Washingtonul s-a declarat interesat de discuții bilaterale directe.

"Primim mesaje" din partea Coreii de Nord și "cred că ne exprimăm clar asupra modului în care dorim să se deruleze această primă conversație", a precizat Rex Tillerson, subliniind că Washingtonul nu va face nicio concesie.

"Nu avem niciun morcov pentru a-i convinge să vorbească, avem bețe groase și asta trebuie ei să înțeleagă", a adăugat ministrul american.

"Am spus de ceva vreme că este într-adevăr de competența nord-coreenilor să decidă când sunt pregătiți să demareze (discuția) cu noi în mod sincer", a spus șeful diplomației SUA la 12 februarie, cu ocazia unei vizite în Egipt. El a precizat că regimul condus de Kim Jong Un știe "care sunt condițiile necesare pentru negociere".

Washingtonul dorește ca Phenianul să facă pași concreți spre denuclearizare înainte de orice discuție, reamintește AFP.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău