Statele Unite lansează construirea părții poloneze a scutului antirachetă

  • 14 Mai 2016 10:57
Statele Unite lansează construirea părții poloneze a scutului antirachetă

După inaugurarea scutului american de la Deveselu, Statele Unite și Polonia au lansat, astăzi, lucrările de construcție a unei baze ce va face parte și ea din scutul antirachetă american.

Numărul doi de la Pentagon, Robert O.Work și ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, au dat asigurări că baza ce va deveni operațională în 2018 are un rol defensiv, în vreme ce ministrul polonez de externe a spus la rândul său că Rusia se opune existenței acestor baze pentru că ar vrea ca Europa Centrală și de Est, devenită parte a NATO, să rămână o zonă tampon, unde Moscova să-și lanseze jocurile politice.
 
Responsabili americani și polonezi au inaugurat la Redzikowo, în nordul Poloniei, șantierul viitoarei baze americane ce este o parte componentă, alături de cea de la Deveselu, a scutului american antirachetă în Europa.
 
La ceremoniile de la Redzikowo au participat președintele Poloniei, Andrzej Duda, ministrul de externe și cel al apărării, iar din partea americană adjunctul secretarului apărării Robert O.Work.
 
Acesta, ca și ministrul polonez al apărării, a ținut să reafirme faptul că viitoarea bază militară are un caracter pur defensiv și că ea ar urma să fie folosită pentru interceptarea rachetelor ce ar putea veni dinspre Orientul Mijlociu și în special dinspre Iran.
 
Agenția France Presse relatează că baza militară de la Redzikowo va avea 24 de rachete de interceptare, de tipul SM 3 și va fi dotată cu echipamente de apărare antiaeriană.
 
Acest lucru și faptul că baza este situată la 250 km de enclava rusă, Kaliningrad, riscă să fie percepută de Rusia ca un pas în plus pentru încercuirea teritoriului său - comentează France Presse.
 
Potrivit radioului public polonez, baza va fi deservită de 300 de persoane, militari și civili și urmează să devină operațională în 2018. Ea va face parte, ca și scutul de la Deveselu, din proiectul extins al scutului antirachetă al NATO, care mai are în componență nave de război americane în Spania, un sistem radar în Turcia și centrul de comandă în Germania.
 
Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a apreciat, astăzi, că baza de la Redzikowo va îmbunătăți securitatea țării sale și a subliniat că deși Polonia este membră a NATO din 1999 nu a avut până acum pe teritoriul său nici o instalație semnificativă, nici americană nici a alianței.
 
Timp de mai mulți ani am fost un fel de membri de categoria a doua - a spus ministrul polonez de externe. El a explicat că Rusia se opune existenței acestor baze americane și NATO în Europa Centrală și de Est pentru că Moscova ar vrea ca această zonă să rămână o zonă tampon pentru jocurile sale politice.
 
Atitudinea Rusiei în regiune a fost criticată în această seară și la Washington, unde președintele american Barack Obama i-a primit pe liderii celor cinci țări nordice. "Suntem cu toții îngrijorați de prezența și postura militară agresivă a Rusiei" - a declarat președintele Obama, referindu-se la prezența Rusiei în zona Mării Baltice.
 
Președintele american a dat asigurări că dialogul cu Rusia va fi continuat, aliații asigurându-se în același timp că sunt pregătiți și puternici din punct de vedere militar.
 
Într-un comunicat comun, cele cinci state nordice și Statele Unite au denunțat prezența militară tot mai mare a Rusiei în regiune și au condamnat provocările Mocovei.
 
Agenția Reuters scrie că cele cinci state nordice și Washingtonul au căzut de acord că este necesar ca sancțiunile pentru Rusia să fie menținute.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,71
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău