Statele Unite întăresc apărarea în Europa

  • 30 Aprilie 2015 10:34
Statele Unite întăresc apărarea în Europa

Ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a anunțat că luna acesta, SUA vor mări cu 9.000 de tone capacitățile de apărare anti-rachetă ale NATO.

USS Porter, a treia navă echipată cu sistem Aegis cu capacități de apărare antirachetă va sosi în Spania iar o a patra navă americană, USS Carney, va ajunge în toamnă.

Asemenea navelor USS Cook și USS Ross, USS Porter este un distrugător extrem de specializat multirol, dotat atât cu senzori și capacități de interceptare antirachetă, cât și cu capacități standard de atac terestru, antisubmarin și de apărare antiaeriană.

Radarul Aegis al USS Porter monitorizează spațiul aerian, terestru și maritim pentru a detecta, intercepta și distruge amenințările la adresa aliaților NATO.

Pe lângă misiunea de apărare antirachetă, nava USS Porter este văzută ca un atu în misiunile permanente ale NATO, participând la operațiuni de securitate maritimă și la antrenamente bilaterale și internaționale.

La cele patru nave echipate pentru apărare antirachetă, se adauga sistemul similar, terestru, cu capacități de detectare și interceptare care va deveni operațional până la sfârșitul anului în România la Deveselu. Sistemul terestru are aceleași capacități de apărare antirachetă ca și sistemele Aegis maritime, fiind însă unul fix.

România poate fi un exemplu pentru alti membri NATO

Ambasadorul american la NATO a scris într-un editorial că această combinație de nave dotate cu sisteme Aegis, sisteme terestre Aegis și îmbunătățiri ale sistemului de interceptare și armament vor crește capacitatea NATO de a proteja populațiile, teritoriile și forțele țărilor europene membre NATO de aproximativ zece ori față de Capacitatea Interimară de Apărare Antirachetă, anunțată de Alianță la întâlnirea la nivel înalt de la Chicago, din 2012.

Însă, discuția în interiorul NATO și nemulțumirea Statelor Unite, este că în continuare, procentul de 2% din PIB pe care fiecare stat membru ar trebui să îl aloce pentru apărare, este încă o țintă neatinsă. Adjunctul ambasadorului american la NATO, Earle Litzenberger, a spus că România, care s-a angajat să ajungă la 2% până în 2017, poate fi din acest punct de vedere, un exemplu pentru alti membri NATO.

„Acest lucru este exemplar, este un model pentru ceilalți membri ai Alianței, în ce privește modul de răspuns la acest angajament, așa că vreau să mulțumesc României pentru acest lucru” a spus la București, adjunctul ambasadorului american la NATO, Earle Litzenberger.

Sistemul de apărare antirachetă al NATO este pur defensiv

Autoritățile americane dar și cele române, în fața acuzațiilor Rusiei, au insistat de-a lungul timpului că sistemul de apărare antirachetă al NATO este pur defensiv. Sistemul va intercepta și să distruge rachete balistice în faza de zbor, inclusiv focosul și orice alte arme de distrugere în masă ar putea transporta acestea.

Rachetele de interceptare nu sunt dotate cu focos exploziv, bazându-se pe energia cinetică pentru a se ciocni cu focoasele rachetelor balistice inamice și a le distruge. Argumentul pentru crearea sistemului este că acesta protejează populațiile, teritoriile și forțelor țărilor europene membre NATO de amenințarea crescândă reprezentată de proliferarea rachetelor balistice din ce în ce mai letale și cu rază din ce în ce mai mare de acțiune, mai ales că peste 30 de țări dezvoltă rachete balistice din ce în ce mai sofisticate.

Polonia va găzdui un sistem Aegis Ashore

Alianța a luat hotărârea inițială de a crea o misiune de apărare antirachetă la Summit-ul NATO de la Lisabona, din 2010. Din 2013, SUA, Germania, Spania și Olanda au dislocat sisteme de apărare antirachetă Patriot în Turcia, sub comandă și control NATO.

Spania primește nave americane echipate cu sisteme de apărare antirachetă, în timp ce Turcia găzduiește un important radar terestru antirachetă.

În Germania se află structura de comandă și control la Baza Aeriană de la Ramstein, utilizând software caracteristic apărării antirachetă, creat și instalat de NATO.

Asemenea României, Polonia va găzdui un sistem Aegis Ashore, care va deveni operațional până în anul 2018.

Olanda se află în plin proces de modernizare a fregatelor sale pentru a contribui cu patru radare maritime de avertizare timpurie.

Danemarca s-a angajat să furnizeze un senzor maritim pentru sistemul de apărare antirachetă a NATO și mulți aliați participă la dezvoltarea capacităților antirachetă ale Alianței prin intermediul programului de apărare antirachetă dislocat în teatrul de operațiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău