Statele Unite încearcă să neutralizeze rețeaua extremistă Haqqani prin atacuri cu drone

  • 17 Octombrie 2017 12:07
Statele Unite încearcă să neutralizeze rețeaua extremistă Haqqani prin atacuri cu drone

La cel puțin 26 de morți se ridică bilanțul atacului cu drone efectuat luni seara de forțele SUA împotriva rețelei extremiste Haqqani într-o zonă tribală din Pakistan, la frontiera cu Afganistanul vecin, au anunțat marți responsabili locali, scrie Agerpres.

Un prim bilanț dat publicității luni seara consemna cinci morți.

Atacul a vizat o reuniune a membrilor rețelei Haqqani, acuzată că a ținut ostatică în decurs de cinci ani o familie nord-americană, care a fost eliberată abia săptămâna trecută.

Întâlnirea reprezentanților acestei rețele a avut loc într-un complex dintr-o zonă tribală din Kurram, o regiune îndepărtată de la frontiera cu Afganistanul. Aceste lovituri intervin în timp ce SUA și-au sporit presiunea asupra Pakistanului în ultimele luni pentru a combate Haqqani.

"Prima lovitură a ucis cinci combatanți din rețeaua Haqqani și câteva minute mai târziu o a doua dronă a lansat încă două rachete când insurgenții au sosit să recupereze corpurile din ruine", a declarat un oficial guvernamental din Kurram.

"La ora actuală, 26 de corpuri au fost recuperate, iar cerul continuă să fie brăzdat de drone", potrivit acestuia.

Bilanțul și filmul evenimentelor au fost confirmate pentru agenția de presă franceză de un alt oficial pakistanez.

Potrivit celor doi responsabili, loviturile au avut loc la frontiera afgană, o mică parte a complexului vizat aflându-se pe teritoriul afgan.

Haqqani este una dintre cele mai virulente facțiuni ale talibanilor afgani, fiind considerată responsabilă de atacuri sângeroase asupra forțelor NATO și infrastructurii afgane în ultimii ani.

Aceasta este suspectată de mult timp că întreține legături cu serviciile secrete pakistaneze, un factor care a prejudiciat relațiile diplomatice dintre Pakistan și Statele Unite ale Americii.

Islamabadul neagă că ar avea o atitudine tolerantă față de mișcările extremiste și acuză Washingtonul că a ignorat mii de vieți pakistaneze pierdute în lupta împotriva terorismului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău