Statele Unite combat minciunile Moscovei. Pentagonul aduce noi dovezi ale prezenței avioanelor rusești în Libia

  • 19 Iunie 2020 10:10
Statele Unite combat minciunile Moscovei. Pentagonul aduce noi dovezi ale prezenței avioanelor rusești în Libia

În ultimele două luni am fost martorii unor evenimente care au scos la suprafață noi dovezi ale implicării Rusiei în războiul din Libia. Din păcate, nu vorbim de demersuri susținute de Moscova în scopul soluționării acestui conflict, ci mai degrabă de acordarea de sprijin militar și logistic forțelor Armatei Naționale Libiene (LNA), aflate sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar, care lupta împotriva Guvernului Libian de Uniune Națională (GNA), recunoscut de ONU, cu sediul în capitala Tripoli, informează defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, de această dată, Pentagonul a lansat, în cursul zilei de astăzi, noi dovezi despre desfășurarea de către Rusia a unor avioane de luptă de tip MIG și Sukhoi, într-o bază militară aeriană din Libia a forțelor LNA.

Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM) a postat noi imagini din satelit din care reiese că aeronavele pe care Rusia le-a desfășurat, în baza aeriană Al Jufrah din Libia, sunt folosite pentru a sprijini companii militare private (PMC), sponsorizate de guvernul rus. De asemenea, un MiG-29 a fost fotografiat în vecinătatea orașului Sirte, Libia.

US AFRICOM
 
@USAfricaCommand
 
 

NEWS: New evidence of Russian aircraft active in Libyan airspace (1 of 3)
-----
"'s sustained involvement in increases the violence and delays a political solution." - BG Gering, director of operations
Release: https://go.usa.gov/xwyxY 
Photos: https://go.usa.gov/xwyce 

View image on Twitter
 

Generalul Bradford Gering, director adjunct al operațiunilor AFRICOM, a precizat că implicarea pe termen lung a Rusiei în Libia va înrăutăți situația actualului conflict și întârzie orice posibilă soluționarea a acestuia pe cale politică.

Bradford Gering a mai precizat că Rusia a continuat să-și intensifice eforturile pentru a obține o poziție strategică cât mai bună pe flancul sudic al NATO, iar acest lucru este în detrimentul libienilor.

US AFRICOM
 
@USAfricaCommand
 

New evidence of Russian aircraft active in Libyan airspace (2 of 3)
-----
"Russia continues to push for a strategic foothold on NATO's southern flank and this is at the expense of innocent Libyan lives." - Brig. Gen. Gering, director of operations

US AFRICOM
 
@USAfricaCommand
 

(3 of 3)
-----
The Spoon Rest is a Russian-made, mobile early warning radar system designed to provide tactical support to military activities, used when deployed for tactical combat operations. Russian aircraft delivered to Libya in late May are being actively flown in Libya.

View image on Twitter
 
 
Locotenent colonelul Chris Karns, purtător de cuvânt al AFRICOM, a precizat că Statele Unite au informații clare care atestă că aceste aeronave „În mod clar, au venit din Rusia. Nu provin din nicio altă țară!’’ 

Desfășurarea de către Rusia a unor avioane de luptă în Libia, schimbă natura conflictului actual și intensifică potențialul de risc pentru toți libienii, în special pentru civili.

Acest aspect l-am tot susținut în ultima perioadă printr-o serie de analize, în care am prezentat noi dovezi ale prezenței mercenarilor ruși din Grupul Wagner în Libia, a căror prezență a tot fost negată de Federația Rusă, cât și detalii despre un nou suport militar pe care Moscova l-a oferit forțelor paramilitare ale mareșalului Khalifa Haftar - mai multe avioane de fabricație rusească, transferate din Siria într-o bază militară aeriană a forțelor LNA.

Generalul Bradford Gering susține că AFRICOM are motive de îngrijorare cu privire la faptul că aceste aeronave rusești ar putea fi operate de mercenari neexperimentați din cadrul companiilor militare private care nu vor respecta normele de drept internațional cu privire la desfășurarea conflictelor militare, iar în momentul când vor recurge la misiuni de bombardament, viețile a mii de libieni nevinovați vor fi puse în pericol.

 

Statele Unite combat minciunile Moscovei. Noi dovezi ale prezenței avioanelor rusești în Libia

 

Pe 26 și 27 aprilie, Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM), într-o serie de mesaje pe Twitter, a prezentat mai multe dovezi care atestau ca cel puțin 14 avioane de luptă – avioane de luptă Mig-29 Fulcrum și avioanele de luptă Sukhoi Su-24 Fencer – au fost aduse în Libia pentru a-i susține pe mercenarii ruși care luptă de partea forțelor mareșalului Khalifa Haftar.

US AFRICOM
 
@USAfricaCommand
 
 

NEWS: Russia deploys military fighter aircraft to Libya
-----
"For too long, Russia has denied the full extent of its involvement in the ongoing Libyan conflict. Well, there is no denying it now." - Gen. Townsend
Release: https://go.usa.gov/xwah3 
Photos: https://go.usa.gov/xwaSf 

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

,,Rusia încearcă, în mod clar, să încline balanța în favoarea sa în Libia", a declarat, la momentul respectiv, într-un comunicat generalul Stephen Townsend, comandantul forțelor americane în Africa, din cartierul său general din Stuttgart, în Germania. ,,Așa cum a făcut în Siria, Rusia își extinde amprenta militară în Africa, utilizând grupuri de mercenari susținuți de stat, precum Grupul Wagner", mai afirma generalul american.

US AFRICOM
 
@USAfricaCommand
 

"The world heard Mr. Haftar declare he was about to unleash a new air campaign. That will be mercenary pilots flying Russian-supplied aircraft to bomb ."
- Gen. Townsend, AFRICOM commander
-----
Release: https://go.usa.gov/xwah3 
Photos: https://go.usa.gov/xwaSf 

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
US AFRICOM
 
@USAfricaCommand
 

MORE: Over multiple days in May, Russian MiG 29s and SU-24 fighters departed Russia. At that time, all the aircraft have Russian Federation Air Force markings. After they land at Khmeimin Air Base in Syria, the MiG 29s are repainted and emerge with no national markings.

Avioane de vânătoare rusești de a patra generație "au sosit în Libia de la o bază aeriană rusească după ce au tranzitat Siria, unde credem că ele au fost revopsite pentru a disimula originea lor rusească", a indicat comandamentul african al armatei americane, pe 26 mai. 

,,Noi am observat toate etapele desfășurării avioanelor de vânătoare rusești în Libia", susținea generalul Stephen Townsend, subliniind că ele sunt destinate probabil să "asigure un sprijin aerian nemijlocit și tiruri ofensive grupului Wagner". 

La începutul acestei luni, generalul de brigadă Gregory Hadfield, adjunct al Direcției de Informații a AFRICOM, preciza că, în momentul de față, Rusia dorește să câștige în Libia noi poziții strategice.

Declarațiile generalului Gregory Hadfield veneau în contextul în care armata americană prezentase mai multe dovezi referitoare la transferul celor a 14 avioane de vânătoare, care au fost trimise din Rusia și au trecut prin Iran și Siria înainte de a ajunge în Libia la baza aeriană al Al Jufrah, controlată de Armata Naționala Libiena (LNA), aflată sub comanda mareșalului Haftar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău