Statele Unite cer Serbiei să sancționeze Rusia pentru agresiunea din Ucraina

  • 13 Ianuarie 2023 13:08
Statele Unite cer Serbiei să sancționeze Rusia pentru agresiunea din Ucraina

Statele Unite ale Americii consideră că Serbia trebuie să se alăture sancțiunilor împotriva Moscovei pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea sa contra Ucrainei, a declarat vineri la Belgrad consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, transmite Agerpres.

Activitățile ruse nu trebuie doar condamnate, ci și pedepsite. Rusia a declanșat un război brutal și ilegal", a afirmat Chollet în fața presei de la Belgrad după o vizită efectuată în capitala Serbiei.

Chollet a apreciat că „Serbia a făcut câțiva pași importanți" pentru a condamna la ONU agresiunea rusă, dar că SUA vor colabora cu Belgradul pentru ca autoritățile sârbe să sprijine mai mult Ucraina.

Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este un aliat tradițional al Rusiei, care apără la rândul său interesele sârbe la forurile internaționale în privința Kosovo, fostă provincie sârbă populată majoritar de etnici albanezi care și-a declarat unilateral independența în 2008.

În plus, Serbia depinde aproape total de furnizarea de gaze ruse, cu toate că în ultima perioadă a încercat să-și diversifice sursele energetice.

Chollet a mai avertizat totodată că gruparea paramilitară rusă Wagner, apropiată Kremlinului, încearcă să recruteze mercenari în Serbia și în alte părți ale lumii și că SUA „colaborează cu Serbia și cu alte țări pentru a pune capăt acestor activități". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău