Statele Unite cer Japoniei să se alăture unei coaliții navale în Golful Persic

  • 07 August 2019 13:13
Statele Unite cer Japoniei să se alăture unei coaliții navale în Golful Persic

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a cerut miercuri Japoniei să se alăture coaliției navale pe care Statele Unite încearcă să o impulsioneze în Golful Persic pentru escortarea petrolierelor pe fondul tensiunilor cu Iranul, transmite EFE, preluat de Agerpres.

Esper a transmis această solicitare executivului nipon în cadrul unor întâlniri avute la Tokyo cu premierul japonez, Shinzo Abe, și cu omologul său, Takeshi Iwaya, după cum a precizat acesta din urmă la finalul întrevederii.

Iwaya nu a dat detalii despre discuțiile cu șeful Pentagonului, însă a arătat că țara sa va "studia" cererea Washingtonului ținând cont de propriile sale interese strategice în regiunea Golfului.

"Pentru Japonia, Orientul Mijlociu este o zonă extrem de importantă din punctul de vedere al energiei și securității", a declarat Iwaya, care a adăugat că Tokyo va lua decizia finală luând în considerare "impactul asupra prețului petrolului și relațiile sale cu Iranul și Statele Unite".

La rândul său, Mark Esper a spus presei americane, cu o zi înainte, în timpul zborului spre Tokyo, că Japonia "trebuie să analizeze serios" implicarea sa în planul american pentru Strâmtoarea Ormuz, asemeni "oricărei alte țări interesate de libertatea de navigație și comerț".

Secretarul american al Apărării profită de turneul său în Oceania și Asia - primul turneu internațional de la preluarea funcției luna trecută - pentru a căuta sprijin în ce privește coaliția menită să protejeze libera navigație în Golful Persic în fața amenințării Iranului.

Regatul Unit a propus și el, pe 22 iulie, formarea unei misiuni maritime pentru protejarea transportului de mărfuri în Strâmtoarea Ormuz, dar a specificat că aceasta ar trebui să fie europeană, în timp ce ministrul german de Externe, Heiko Maas, a respins implicarea țării sale într-o coaliție condusă de SUA.

În strategicul Golf Persic, pe unde se transportă a cincea parte din țițeiul lumii, s-au produs din mai o serie de atacuri asupra unor petroliere și nave cisternă pentru care Washingtonul a învinuit Teheranul, care a dezmințit.

Între acestea se numără și atacul asupra a două nave cisternă - una dintre ele niponă - pe 13 iunie, în aceeași zi în care premierul japonez se afla în Iran pentru o întâlnire cu liderul suprem al acestei țări, într-o presupusă încercare eșuată de a facilita dialogul dintre Teheran și Washington.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău