Statele Unite cer evitarea activităților militare în zona arctică și critică atitudinea Rusiei

  • 18 Mai 18:54
Statele Unite cer evitarea activităților militare în zona arctică și critică atitudinea Rusiei

Administrația Joe Biden a cerut, marți, reducerea activităților militare în regiunea Oceanului Arctic și a criticat atitudinea Rusiei, care a evidențiat necesitatea aplicării unor măsuri pentru apărarea propriilor interese în această zonă, potrivit Mediafax și Digi24.ro.

„Avem preocupări pe tema intensificării anumitor activități militare în zona arctică, ceea ce amplifică riscurile unor accidente sau calcule greșite, afectând obiectivul comun al unui viitor pașnic și durabil pentru regiune”, a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken, înaintea reuniunii Consiliului Arctic, în Reykjavik.

Antony Blinken a cerut Rusiei „să evite declarații” de genul celor făcute luni, exprimând speranța, înaintea întrevederii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că reuniunea Consiliului Arctic va permite „intensificarea cooperării pașnice în regiune”.

„Speranța noastră este că acest tip de cooperare va continua și că regiunea arctică va rămâne o zonă de cooperare pacifică”, a subliniat Antony Blinken, citat de Agenția France-Presse și cotidianul Le Point.

„Trebuie să avansăm toți, inclusiv Rusia, pe baza normelor și angajamentelor pe care le-am asumat fiecare, trebuie să evităm declarațiile care slăbesc aceste angajamente”, a subliniat secretarul de Stat american.

SUA: Rusia exprimă revendicări maritime ilegale

„Rusia exprimă revendicări maritime ilegale, în special în privința tranzitului navelor străine pe ruta nordică. Aceste reguli sunt incoerente cu dreptul internațional, iar noi am răspuns la aceste poziții și vom continua să răspundem”, a atras atenția Antony Blinken.

Rusia a avertizat, luni, Alianța Nord-Atlantică să evite activitățile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influență pentru apărarea țării. „Sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem”, a subliniat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Observăm critici referitoare la faptul că Rusia își intensifică activitățile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal și legitim", a declarat Lavrov.

Lavrov a făcut aceste declarații înaintea unei reuniuni a Consiliului Arctic, un forum de discuții pe teme economice și geopolitice din care fac parte Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia și Islanda.

Rusia a suplimentat capabilitățile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
20
Sat
20
Sun
21

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău