Statele Unite au trimis în România sute de militari și avioane F-16, pentru descurajarea Rusiei (surse)

  • 10 Mai 2019 18:15
Statele Unite au trimis în România sute de militari și avioane F-16, pentru descurajarea Rusiei (surse)

Statele Unite au trimis în România sute de militari și avioane F-16 suplimentare, pentru consolidarea apărării în zona estică a NATO și descurajarea unei posibile agresiuni ruse, afirmă oficiali militari, potrivit Mediafax.

Peste 250 de militari și 12 avioane multirol F-16C, de la Baza aeriană Fort Worth (Texas), au ajuns în România, la Baza 71 de la Câmpia Turzii, pentru a consolida apărarea aeriană și a descuraja o posibilă agresiune rusă, informează publicația Stars and Stripes.

"Avem vecinul «prietenos» de la est, care uneori exercită presiuni mari, nu doar asupra țării noastre, ci și asupra întregului Flanc estic al NATO. Prezența Forțelor Aeriene americane în România garantează că orice posibilă agresiune va fi contracarată imediat, astfel că se vor gândi de două ori înainte de a veni aici. Sigur că avem și avioanele noastre, dar a avea 12 avioane de vânătoare în baza noastră ne ajută mult", afirmă maiorul român Cosmin Tănase, citat de Stars and Stripes.

Trupele americane și avioanele vor rămâne trei luni în România, în cadrul Operațiunii "Determinare Atlantică", misiunea SUA care are scopul oferirii de asigurări aliaților din Europa prin poziționarea de capabilități militare în zona estică a NATO ca reacție la atitudinea incisivă a Rusiei.

"Cred că prezența noastră în regiune și determinarea noastră de a colabora cu aliați precum România va descuraja orice agresiune", a afirmat locotenent-colonelul american Josh Padgett, comandantul escadronului. "Securitatea Europei are o importanță foarte mare pentru securitatea Statelor Unite, iar misiunile de acest fel contribuie la consolidarea poziției Europei și a alianței NATO", a precizat oficialul militar american.
 
Sursa: Mediafax
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău