Statele Unite au aprobat prima licență comercială de vânzare a armelor către Ucraina

  • 21 Decembrie 2017 13:09
Statele Unite au aprobat prima licență comercială de vânzare a armelor către Ucraina

Administrația președintelui Donald Trump a aprobat prima vânzare comercială de arme letale către Ucraina, ceea ce ar putea însemna o schimbare majoră în politica americană față de Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a declarat televiziunii CNN că Departamentul de Stat a anunțat Congresul că a aprobat o licență de export care permite Ucrainei să cumpere anumite arme de foc ușoare de la producători americani, scrie paginaderusia.ro.

„Guvernul american nu vinde aceste arme guvernului Ucrainei…Statele Unite nu transferă aceste arme letale Ucrainei, dar nu exclude acest lucru în viitor”, a adăugat Nauert.

Washington Post a fost prima publicatie care a scris despre decizia administrației SUA de a permite exporturile de arme către Ucraina, ceea ce contravine atât practicii administrației fostului președinte Barack Obama, cât și spiritului apelurilor repetate ale președintelui Trump de ”încălzire” a relațiilor dintre SUA și Rusia.

Oficialii administrației au confirmat publicatiei că Departamentul de Stat la începutul acestei luni a aprobat o licență pentru exportul comercial de puști cu luneta tip M107A1, precum și muniție, componente și echipamente conexe. Volumul vânzărilor este estimat la 41,5 milioane de dolari.

Acest armament este conceput pentru a elimina o vulnerabilitate curentă a trupelor ucrainene care luptă cu separatiștii sprijiniți și înarmați de Rusia în două regiuni din estul țării, notează ziarul.

Potrivit Washington Post aminteste ca guvernul Ucrainei a solicitat și livrări de arme grele, cum ar fi rachetele anti-tanc Javelin, dar că aceasta cerere nu a obtinut momentan aprobare din partea lui Donald Trump, desi Congresul a autorizat astfel de vânzări înca din 2014.

În această săptămână, presedintele Trump a prezentat strategia sa de securitate națională, care prevede combaterea Rusiei pe mai multe fronturi, și afirmă că ambiția și potențialul Moscovei au dus la crearea unei ”granițe instabile în Eurasia, ceea ce crește riscul de conflict din cauza greșelile rușilor“.

Documentul subliniază faptul că SUA și Europa ”vor colabora pentru a contracara activitățile subversive și agresiunea Rusiei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18
Cer acoperit de nori
Umiditate:48 %
Vint:8,7 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
16
Fri
20

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău