Statele UE vor discuta „împărțirea echitabilă a poverii” găzduirii refugiaților ucraineni

  • 23 Martie 2022 20:10
Statele UE vor discuta „împărțirea echitabilă a poverii” găzduirii refugiaților ucraineni

Statele Uniunii Europene vor discuta „împărțirea echitabilă a poverii” în ce privește găzduirea milioanelor de refugiați ucraineni, a declarat, miercuri, Ylva Johansson, comisar european pentru migrație și afaceri interne. Ylva Johansson a spus că „împărțirea echitabilă a poverii” va fi discutată la întâlnirea de urgență de luni la care vor participa miniștrii de profil din statele UE.

UE nu va aloca un număr de refugiați pentru fiecare țară, a spus ea, evitând o repetare a eșecurilor din timpul ultimului aflux masiv de refugiați din 2015-2016, când cele 27 de state membre nu s-au putut întelege asupra numărului de refugiați din Siria pe care să-l preia fiecare țară, transmite DIGI24.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a alungat 3,5 milioane de ucraineni în numai o lună, dintre care jumătate sunt copii, iar restul femei.

UE și-a deschis rapid frontierele pentru refugiații ucraineni, acordându-le drept de ședere și la liberă circulație, precum și acces la școli, îngrijire medicală, locuințe și piața muncii.

Refugiații au ajuns în principal în țările vecine Ucrainei Polonia, România, Slovacia și Ungaria, dar Johansson a precizat că aproximativ două milioane dintre ei au plecat deja spre vest.

Johansson a mai spus că executivul european a început să întocmească un index care analizează efectul relativ asupra fiecărui stat membru, ținând cont de mărimea populației, numărul de refugiați ucraineni de pe teritoriul lor și numărul de solicitanți de azil primiți anul trecut.

Ea a spus că Polonia se confruntă cu cea mai dură provocare, urmată de Austria, Cipru, Republica Cehă și Estonia, toate mult mai mici ca mărime și populație.

Comisia Europeană a propus cheltuirea fondurilor neutilizate din precedentul buget multianual pentru perioada 2014-2020 în scopul găzduirii refugiaților din Ucraina. Miercuri, executivul UE a pus la dispoziția statelor membre 3,5 miliarde de euro în acest scop din actualul buget multianual, pentru 2021-2027.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău