Statele UE și Parlamentul European reiau negocierile privind certificatul sanitar european, marcate de numeroase divergențe

  • 18 Mai 2021 15:41
Statele UE și Parlamentul European reiau negocierile privind certificatul sanitar european, marcate de numeroase divergențe

Negocierile asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19 se reiau marți între eurodeputați și statele UE, discuții care au loc sub presiunea timpului, dată fiind ținta ca acest document să devină operațional până la sfârșitul lunii iunie, relatează AFP.

Obiectivul acestui certificat este de a stabili un cadru armonizat care să faciliteze libera circulație în interiorul UE în sezonul turistic estival, unele state membre lucrând deja la soluții proprii de acest fel fără a mai aștepta un acord european.

Documentul, denumit ''certificat verde digital'' european, trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19, sau are un test negativ recent ori este imunizat după o infecție cu noul coronavirus.

Însă mai multe divergențe nu au permis până în prezent un acord între Parlamentul European și Consiliul UE, ce reunește statele membre. ''Încă mai sunt multe chestiuni deschise'', afirmă eurodeputata socialistă germană Birgit Sippel.

De exemplu, Parlamentul European cere ca testele PCR să fie gratuite, adică să fie suportate de statele membre, ceea ce multe dintre acestea refuză.

Un alt punct de dezacord este cererea eurodeputaților să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuși carantinei sau unor teste suplimentare în țara de destinație. Dar statele membre, în această chestiune care ține înainte de toate de competența lor, doresc să-și rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situații excepționale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.

Negociatorii sunt pregătiți pentru a continua negocierile și în zilele următoare dacă marți nu se obține un acord, pe care lobby-ul industrial german VDMA îl dorește să fie încheiat rapid, întrucât el va facilita enorm detașarea lucrătorilor, după cum a explicat liderul acestui lobby, Thilo Brodtmann.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău