Statele NATO vor sprijini Rep. Moldova pe calea integrării în UE

  • 17 Iulie 16:54
Statele NATO vor sprijini Rep. Moldova pe calea integrării în UE

Deciziile aprobate la summitul NATO din 9-11 iulie sunt foarte importante pentru securitatea regiunii, dar și pentru R. Moldova, au declarat oficiali de la Chișinău și reprezentanți ai NATO în cadrul unei conferințe de presă de bilanț, organizată de Ambasada Poloniei în Republica Moldova. În Declarația finală a summitului NATO, cei 32 de membri au cerut din nou Moscovei retragerea trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului și au reiterat sprijinul pentru integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.

Deciziile aprobate la summitul NATO sunt foarte importante pentru securitatea regională, pentru viitorul Ucrainei, bazinul Mării Negre, dar și pentru Rep. Moldova, care resimte efectele evoluției regionale în mod direct, a spus secretarul de stat Valeriu Mija.

 „Apreciem mult că statele NATO, în cadrul declarației de la Summitul de la Washington, în cadrul întrevederilor, au accentuat următoarele: au reconfirmat  angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Rep. Moldova, au salutat efortul Rep. Moldova în implementarea reformelor democratice în lansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, statele NATO vor continua să ofere asistență petnru modernizarea sectorului de apărare și securitate, în vederea capacității de a răspunde la provocări și consolidarea rezilienței. (...) A fost chemată Federația Rusă să-și retragă forțele de pe teritoriul Rep. Moldova staționate ilegal. Importanța summitului și rezultatul acestuia pentru Rep. Moldova constă în faptul că statele NATO vor sprijini avansarea Rep. Moldova, pe cale democratică, în aderarea la Uniunea Europeană și în eforturile sale de modernizare și sporirea rezilienței statului”, a declarat Mija.

Războiul brutal de agresiune de pe continentul european afectează aliații și partenerii Alianței Nord-Atlantice. Summitul de la Washington a demonstrat, însă, unitatea și puterea pe care o are Alianța, a declarat Șefa Biroului de legătură NATO, Michaela Simak. Ea a enumerat mai multe decizii importante adoptate de liderii NATO:

 „Pentru siguranța faptului că aliații sunt pregătiți să descurajeze amenințările și să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat, liderii au avansat implementarea planurilor de apărare ale NATO. Au crescut investițiile în domeniul apărării și au consolidat baza industrială de apărare. Liderii NATO au întreprins eforturi pentru a îmbunătăți reziliența națională și colectivă. Aliații au anunțat, de asemenea, crearea unui nou centru integrat de apărare cibernetică și intenția de a continua dezvoltarea capacității noastre de a contracara operațiunile ostile de dezinformare și manipulare a informațiilor”.

Aderarea Ucrainei la NATO este singura modalitate de a aduce pacea în Europa, a declarat ambasadorul Republicii Polone, Tomasz Kobzdej. Asigurarea credibilității din partea NATO pentru apărarea colectivă, precum și implicarea de lungă durată, constantă și efectivă în cazul Ucrainei, sunt printre prioritățile Poloniei expuse la Summit, a subliniat ambasadorul polonez:

 „Pe termen lung, NATO trebuie să fie pregătită să facă față unei agresiuni hibride sau militare. Aceasta înseamnă că flancul estic al Alianței este în centrul atenției pentru moment. Implicarea NATO pentru Ucraina trebuie să fie pe termen lung, constantă și eficientă. Rusia trebuie să plătească prețul pentru politica pe care o promovează. Ar trebui să ajutăm Ucraina prin asistență de securitate, trupe antrenate, sprijin financiar”.

Deciziile summit-ului NATO, care a avut loc săptămâna trecută la Washington, oferă garanții suplimentare pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova și Ucrainei, sublinia și Secretarul general adjunct al NATO, Mircea

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău