Statele membre UE ar fi ajuns la un compromis cu Parlamentul European privind Nord Stream 2

  • 13 Februarie 2019 09:08
Statele membre UE ar fi ajuns la un compromis cu Parlamentul European privind Nord Stream 2

Statele membre UE au căzut de acord asupra unui compromis cu Parlamentul European și Comisia Europeană pentru reglementarea gazoductului Nord Stream 2, construit în prezent între Rusia și Germania, au declarat miercuri pentru DPA surse din cadrul delegației germane, potrivit Agerpres.

Potrivit surselor, operatorul gazoductului se poate aștepta la reglementări suplimentare dar proiectul derulat de un consorțiu condus de grupul rus de stat Gazprom nu este în pericol.

Săptămâna trecută, Rusia a atras atenția asupra unor noi obstacole în construcția gazoductului Nord Stream 2, după ce Germania și Franța au ajuns la un compromis cu celelalte state membre UE cu privire la revizuirea reglementărilor în domeniul transportului gazelor naturale, revizuire care vizează în special proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Potrivit compromisului, directiva europeană cu privire la gazele naturale va fi revizuită pentru a permite Comisiei Europene să exercită o supervizare mai mare asupra conductelor de gaze naturale, inclusiv asupra proiectului Nord Stream 2. Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană va putea să impună regulile care guvernează piața sa internă a gazelor naturale și conductelor care provin din țările non-UE. De asemenea, statele membre vor fi obligate să ceară permisiunea UE atunci când negociază modificarea acordurilor de gaze naturale cu țările non-UE, în eventualitatea în care regulile UE ar fi afectate.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcția a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Conducta Nord Stream 2 este preconizată să devină operațională la finele lui 2019. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde euro. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-1,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău