Statele care blochează suspendarea brevetelor pentru vaccinuri îngreunează lupta împotriva pandemiei (UNDP)

  • 17 Iunie 2021 09:58
Statele care blochează suspendarea brevetelor pentru vaccinuri îngreunează lupta împotriva pandemiei (UNDP)

Germania și alte state încetinesc lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19 prin blocarea suspendării brevetelor pentru vaccinuri, consideră administratorul Programului pentru Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP), Achim Steiner, scrie AGERPRES.

'Drepturile de proprietate intelectuală sunt un impediment pentru producția și distribuția accelerate de vaccinuri', a declarat joi Achim Steiner pentru agenția dpa.

Deși există întotdeauna îngrijorări legate de astfel de eforturi, 'faptul că există un risc nu constituie un motiv pentru a nu acționa chiar acum', a spus diplomatul german.

Ridicarea brevetelor trebuie avută în vedere ca una din măsurile care să îndrepte inegalitatea flagrantă în ce privește distribuția de vaccinuri, a subliniat el.

Președintele american Joe Biden a avansat recent ideea suspendării brevetelor.

Germania și Marea Britanie și-au unit recent forțele la summitul G7 din Cornwall pentru a-și reitera opoziția față de ridicarea brevetelor spre a permite producția fără licență de vaccinuri în țări în curs de dezvoltare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în mai că aceasta nu este o soluție pentru a face vaccinurile accesibile mai multor oameni. În opinia sa, companiile au nevoie de creativitate și inovație, iar protejarea brevetelor este o precondiție pentru aceasta.

Germania și Marea Britanie găzduiesc pe teritoriile lor companiile BioNTech și AstraZeneca, doi producători de succes de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Potrivit lui Achim Steiner, comunitatea internațională nu a reușit anul trecut să pună la dispoziție fonduri suficiente pentru programul COVAX, iar țările cele mai sărace sunt acum dependente de statele care produc vaccinuri și dețin patentele pentru ele.

'Aceasta nu este o situație bună în care să ne aflăm ca familie globală și comunitate de națiuni', a mai afirmat responsabilul ONU.

Promisiunea asumată de statele G7 de a oferi cel puțin un miliard de doze până la mijlocul lui 2022 înseamnă probabil 'prea puțin și prea tardiv' din perspectiva celor în nevoie, dar pare de asemenea greșit să fie condamnate guvernele pentru faptul că acordă prioritate propriilor populații, a mai afirmat Steiner. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău