Startul construcției gazoductului Ungheni-Chișinău se amână (Revista presei)

  • 16 Mai 2018 09:40
Startul construcției gazoductului Ungheni-Chișinău se amână (Revista presei)

Revista presei din 16 mai 2018.

Startul construcției conductei Ungheni-Chișinău se amână. De vină sunt condițiile suspensive – titrează portalul economic Mold-street. Guvernul Republicii Moldova anunță că lucrările de construcție a gazoductului Ungheni - Chișinău, ar urma să înceapă la finele verii, "cel târziu în septembrie 2018". Anterior s-a vorbit de luna martie, apoi de luna iunie, amintește Mold-street. Potrivit unui comunicat al Guvernului, evoluțiile în implementarea proiectelor de interconectare energetică Republica Moldova-România au fost examinate pe 15 mai, de prim-ministrul Pavel Filip și ministrul Economiei al României, Dănuț Andrușca, aflat în vizită la Chișinău”.

În ziarul Timpul, fostul viceministru al Mediului Dorin Dușceac atenționează asupra construcției unui complex de șase hidrocentrale pe Nistru. El scrie că „ nu a existat niciun fel de cerere din partea ucrainenilor cu privire la cele șase hidrocentrale. Ucraina nu ne-a cerut nimic, ci pur și simplu a procedat ca de fiecare dată, în cazuri similare, căutându-și singură de treabă. A făcut exact ceea ce corespunde interesului său economic, nu și umanitar sau sanitar, fără a aștepta opinia sau acordul nostru… În realitate, a fost doar simulat un proces de „negocieri” cu guvernul R. Moldova. Obținerea unui grad sporit de independență energetică (față de Rusia, mai întâi de toate) este o prioritate națională pentru guvernarea de la Kiev. Însă, atenționează expertul,  acest lucru pune în pericol sănătatea publică, securitatea alimentării cu apă potabilă a milioane de oameni, cetățeni proprii și ai unui stat vecin și prejudicii colosale de mediu cu consecințe negative asupra întregului ecosistem”.

Temelia gardului care va „ascunde” mașinile deputaților de ochii cetățenilor costă 393 de mii de lei, titrează Ziarul de Gardă. Parlamentul a cheltuit 393 de mii de lei pentru a construi fundamentul unui gard cu o înălțime de 2,5 metri care urmează să limiteze accesul la clădire din trei părți. În pofida investiției, recent, muncitorii au început să demoleze parțial fundamentul proaspăt ridicat din cauza proiectării greșite a spațiului de parcare a automobilelor parlamentarilor, relevă Ziarul de Gardă. Respectiv, 25 de metri de fundament a fost demontat pentru a asigura accesul în parcare, a instala poartă, gheretă pentru pază, sistem de acces-control și a camere de supraveghere video”.

„Statutul de observator al R. Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică nu este decât o hârtie, un demers propagandistic, titrează Evenimentul Zilei, care citează opiniile unor deputați și comentatori politici. Deputatul PL Lilian Carp susține că statutul de observator pe care l-a obținut Igor Dodon nu are substanță juridică, deoarece Constituția Republicii Moldova stipulează foarte clar că Parlamentul este cel care aprobă politica externă a statului, iar președintele țării, dacă semnează un act, trebuie să vină să-l ratifice în legislativ. În același timp, comentatorul politic Anatol Țăranu este de părere că semnarea acordului de către Igor Dodon este un demers propagandistic pur cu iz politic”.

Adevărul îl citează pe Renato Usatîi, care crede că Ion Ceban ar putea fi exclus din campania electorală, în urma unei înțelegeri dintre Dodon și Plahotniuc.

Limba română, inadmisibilă din principiu în Transnistria. „Autoritățile” separatiste transnistrene au prezentat cadoul din partea Moldovei: numerele de înmatriculare neutre cu care pot circula din septembrie prin toată lumea, scrie Alexandru Vakulovscki într-un editorial pe Deschide.md. Plăcuțele de înmatriculare sunt compuse din trei litere și trei cifre, pe modelul HUI 777, fără un semn al statului: stemă sau drapel. Zici că la separatiști toți sunt apatrizi, că n-au treabă nici cu Rusia, nici cu Moldova. Sau, ca pe vremuri, sunt „luptători pentru pacea mondială”. Absurdul nu se termină aici. Certificatele de înmatriculare sunt doar în limba engleză, iar în loc de vreun simbol al statului e o roată. Chiar așa! Totul merge ca pe roate la separatiști. Manevre cu armata rusă săptămânal, puncte „vamale” unde au ei chef, sârmă ghimpată la școlile românești, intimidarea elevilor și agresarea profesorilor de română, de ce nu le-ar da Moldova o mână de ajutor”, scrie autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău