Start vot! Astăzi, 19 noiembrie 2023, are loc turul doi al alegerilor locale generale. Aproximativ 830 de mii de alegători sunt așteptați la urne

  • 19 Noiembrie 2023 07:00
Start vot! Astăzi, 19 noiembrie 2023, are loc turul doi al alegerilor locale generale. Aproximativ 830 de mii de alegători sunt așteptați la urne

Astăzi, 19 noiembrie, are loc turul doi al alegerilor locale generale, la urne fiind așteptați 830 de mii de alegători, relatează Radio Chișinău.

Potrivit legii, turul doi de scrutin se organizează în localitățile unde din primul tur niciun candidat pentru funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate. Turul doi al alegerilor este organizat în 273 de localități din Republica Moldova.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, menționa anterior că pentru turul doi de scrutin buletinele cu numele candidaților vor fi mult mai mici, fapt ce va facilita atât procesul de vot, cât și procesul de totalizare a rezultatelor.

În buletinul de vot vor fi înscriși câte 2 candidați, cei care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor. Excepție fac satul Cotova, din raionul Drochia și comuna Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinul de vot, va fi înscris câte un singur candidat. De asemenea, la 19 noiembrie în opt localități din țară vor fi organizate alegeri repetate, adică vor fi aleși atât primarii, cât și consilierii.

În opt localități din Republica Moldova vor fi organizate alegeri repetate, adică cetățenii își vor alege și primarii și consilierii, întrucât în primul tur scrutinul a fost invalidat din cauza prezenței reduse la urne, menționează sursa citată.

„În opt localități va fi organizată votarea repetată, e vorba de localitățile unde în primul tur de scrutin nu s-a asigurat prezența și alegerile au fost invalidate. Adică, 25% din alegători nu s-au prezentat la urnele de vot. În aceste localități, sunt așteptați la votarea repetată aproximativ 10.800 de alegători”, a explicat vicepreședintele CEC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău