Starea arsenalului nuclear al Rusiei stârnește întrebări, afirmă ministrul ucrainean al apărării

  • 29 Septembrie 2022 17:25
Starea arsenalului nuclear al Rusiei stârnește întrebări, afirmă ministrul ucrainean al apărării

Riscuri privind utilizarea armei nucleare de către Rusia există în mod constant, însă starea în care se află în prezent arsenalul nuclear rusesc stârnește întrebări, a declarat joi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat în exclusivitate agenției de presă Interfax-Ukraina, în care s-a eschivat să estimeze cât de mare este riscul ca Moscova să recurgă la arma nucleară la ora actuală.

„Există întotdeauna riscuri. Când ai un vecin cu arsenal nuclear în dotare, există întotdeauna riscul ca el să o ia razna. Cât înseamnă asta în procente? Nu m-aș încumeta să spun. Dacă le-a mai rămas vectori de transport pentru armele nucleare? Da, mai au. Acestea pot fi transportate cu rachete Iskander și Kalibr și avioane strategice. Ce calitate au și care este starea lor, asta stârnește semne de întrebare'', a declarat Reznikov.

Evocând o discuție cu fostul președinte ucrainean Leonid Kucima, sub care a fost finalizat transferul de la Kiev către Rusia a armelor nucleare rămase moștenire din perioada sovietică (conform Memorandumului de la Budapesta din 1994), ministrul ucrainean a afirmat că și dacă Ucraina nu ar fi dat Moscovei acele arme nucleare, valabilitatea lor oricum expira în 1997. ''Acestea ar fi trebuit scoase din uz și distruse. Noi le-am dat pe toate Rusiei. Prin urmare, întrebarea este: în ce stare se află aceste vechituri în Rusia?'', a spus Oleksii Reznikov.

Potrivit lui Reznikov, rachetele Satana (fabricate la uzine din Ucraina în perioada URSS) se află în continuare în serviciul armatei ruse. ''Noi le fabricam încă acum 40 de ani. Și apare întrebarea: cine le deservește, conform căror instrucțiuni și câți ani au inginerii care se ocupă de ele? Prin urmare, s-ar putea apăsa pe buton, dar explozia s-ar putea produce chiar acolo, pe loc'', a opinat ministrul apărării ucrainean.

Serviciile de informații occidentale și-au intensificat în ultimele zile supravegherea arsenalului nuclear al Rusiei pentru a fi pe fază în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar da ordin pentru utilizarea armei nucleare, după ultimele amenințări din partea Moscovei.

În același timp, SUA consideră că utilizarea armelor nucleare tactice de către Rusia este puțin probabilă. Dar riscul este cu siguranță mai mare decât anul trecut sau chiar decât în luna iunie, după cum susține expertul militar rus Pavel Luzin, transmite AGERPRES.

Autoritățile ruse sugerează posibilitatea utilizării armei nucleare încă de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina la 24 februarie, iar aceste amenințări au crescut în intensitate în ultimele săptămâni, relevă postul de televiziune pe internet Nastoiașcee Vremea, un proiect al Radio Free Europe/Radio Liberty și Voice of America.

Anunțând la 21 septembrie mobilizarea ''parțială'', Putin a amenințat că va folosi ''toate mijloacele aflate la dispoziția'' Rusiei pentru a apăra integritatea ei teritorială. ''Nu este o cacealma!'', a adăugat el.

Politicieni occidentali și serviciile de informații afirmă că, deși nu există semne de desfășurare nucleară în acest moment, amenințările lui Putin ar trebui luate în serios. Fostul cancelar german Angela Merkel a spus că declarația președintelui rus ar trebui luată în considerare.

„Nu ignorați sirena în cazul unei posibile lovituri nucleare, mergeți urgent în adăposturile subterane. Numai asta vă poate salva!'', se poate auzi în aceste zile la Kiev, relatează postul tv citat pe pagina sa de internet. Centrul orașului este unul dintre cele mai periculoase locuri în cazul unui atac nuclear, conform acestuia.

Adăposturile subterane se află la intrarea în blocuri și în ele se poate ajunge doar printr-un cod de interfon. Străinii nu pot intra acolo. Dar unele sunt deschise, astfel că poți găsi subsoluri pline de pânze de păianjen, dar cu urme că nu demult pe aici au fost oameni (care s-au ascuns de atacurile rusești cu rachete), în unele locuri a rămas chiar și ceva apă de băut.

Pentru prima oară la Kiev s-a discutat despre un posibil atac nuclear din partea Rusiei în urmă cu câteva luni. Atunci din farmacii au dispărut pastilele de iodură de potasiu, despre care se crede că pot ajuta în cazul contaminării cu radiații. Dar acum există o mulțime de astfel de medicamente, ele pot fi găsite în orice farmacie.

În general, locuitorii capitalei ucrainene tratează cu calm amenințarea cu o lovitură nucleară, în cele mai multe cazuri consideră că Occidentul nu îi va permite lui Putin să recurgă la un astfel de gest nebunesc, conform aceluiași post de televiziune. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău