Stare de urgență instituită la Otaci în legătură cu conflictul interetnic

  • 26 Iunie 2021 09:13
Stare de urgență instituită la Otaci în legătură cu conflictul interetnic

Consiliul municipal Otaci a decis ieri, 25 iunie, să declare starea de urgență în oraș în legătură cu conflictul interetnic. Potrivit INFOTAG, consilierii au luat o astfel de decizie vineri, după acțiunea de protest, care a durat aproape o zi întreagă.

Introducerea stării de urgență implică restricții la intrarea în oraș seara și noaptea, interzicerea vânzării băuturilor alcoolice de la 19:00 la 8:00, precum și patrularea poliției pe străzi, în timpul căruia vor participa atât polițiștii din Ocnița, cât și ofițeri din batalionul Forțelor Speciale "Fulger", care au ajuns în oraș cu o zi înainte.

Primarul orașului Otaci, Dmitrii Zavrotschii și-a exprimat speranța că situația va putea fi stabilizată. Potrivit acestuia, inițiatorii conflictului s-au întâlnit deja în prezența polițiștilor și a oficialilor locali pentru a discuta despre posibilitatea concilierii. La întâlnire au fost prezenți și lideri ai comunității de romi din Soroca, inclusiv baronul romilor, Artur Cerari. Mamele, ale căror adolescenți au avut de suferit în timpul conflictului din 21 iunie, de asemenea au participat la discuție situației.

Pe 21 iunie, pe rețelele de socializare au apărut informații precum că niște bărbați romi din oraș au încercat să violeze o fată. Colegul ei de 18 ani și un vecin de 14 ani i-au luat apărarea fetei. În urma încăierării, colegul de clasă a fost internat în spital cu răni, iar vecinului i-a fost fracturat nasul. Mama fetei s-a adresat poliției, care a deschis un dosar administrativ pentru huliganism.

Cearta s-a transformat într-un conflict interetnic. Romii locali i-au atacat pe ruși și ucraineni și au scris pe rețelele de socializare că "reprezentanții etniei rome sunt agresați, iar polițiștii îi susțin pe atacatori". Vineri, aproximativ 100 de romi au blocat drumul din Otaci. Sunt nemulțumiți de "inacțiunea" poliției în timpul luptei în masă.

Primarul orașului Otaci, Dmitrii Zavrotschii a spus că "n-a fost o bătaie mare", unii participanți "au primit leziuni corporale minore", dar nu a fost nevoie de asistență medicală, însă forțele speciale "Fulger" au fost aduse în oraș pentru a menține ordinea. Au reușit să deblocheze drumul și să restabilească ordinea în oraș, prevenind noi ciocniri între părți.

Aproximativ șase mii de oameni locuiesc în Otaci, inclusiv aproximativ trei mii de romi și mai mult de două mii de ucraineni. Între reprezentanții celor două etnii au apărut în mod repetat mici ciocniri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău