Stare de urgență în energie | Ion Tăbârță: Autoritățile vor avea nevoie de instrumente pentru a acționa mult mai rapid, mult mai direct, ocolind o serie de prevederi legislative
-
16 Decembrie 13:26
Starea de urgență în energetică, instituită în Rep. Moldova pentru un termen de 60 de zile, este un instrument necesar, care va permite autorităților să acționeze rapid în situații de criză, ocolind o serie de prevederi legislative, explică politologul Ion Tăbârță. În același timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, îndeamnă cetățenii să se informeze exclusiv din surse oficiale în această perioadă, în contextul în care au început deja să apară falsuri și dezinformări legate de acest subiect, transmite Radio Chișinău.
„Guvernul are posibilitatea să intervină pe subiecte de importanță majoră, astfel încât să nu fie admise situații de risc pentru cetățeni și să existe siguranță atât energetică, cât și respectarea tuturor procedurilor și acțiunilor esențiale care necesită a fi gestionate în contextul unei posibile sistări a furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Rusia și implicit Gazprom”, a declarat Daniel Vodă pentru Radio Chișinău.
Starea de urgență este un instrument necesar pentru ca guvernarea să acționeze mai rapid în situații de criză, ocolind o serie de prevederi legislative, a explicat analistul politic Ion Tăbârță.
„Reieșind din faptul că de la 1 ianuarie, în regiunea transnistreană pot să nu ajungă gaze naturale și să apară situații imprevizibile, actualele autorități ale Republicii Moldova vor avea nevoie de instrumente pentru a acționa mult mai rapid, mult mai direct, ocolind o serie de prevederi legislative. În acest context, a fost instituită această stare de urgență. După 1 ianuarie, la pot să apară probleme legate de alimentare cu energie electrică, probleme cu livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană.”, a spus Ion Tăbârță.
Purtătorul de cuvând al Guvernului îndeamnă cetățenii să se informeze exclusiv din surse oficiale privind starea de urgență din energetică, în contextul în care apar diverse falsuri și dezinformări pe rețelele sociale.
„În această perioadă, este foarte important ca oamenii să urmărească notificările oficiale din partea autorităților. Acum asistăm la mai multă dezinformare, în special pe rețelele de socializare, care utilizează unele sentimente asociate situației din sectorul energetic pentru a induce panică, anxietate. Chiar astăzi au fost combătute mai multe subiecte legate de acele mesaje difuzate pe TikTok, unde se vorbea despre majorarea extraordinară a tarifelor, deconectări de electricitate și alte minciuni. Respectiv, dacă cetățenii văd conturi anonime, mesaje panicoase, verificați aceste informații din surse oficiale. Lucrurile importante vor fi anunțate centralizat de către Guvern, prin intermediul instrumentelor puse la dispoziție, prin intermediul presei naționale.”
Starea de urgență în domeniul energetic a fost declarată pe un termen de 60 de zile, în contextul în care Gazprom ar putea sista livrările de gaze către regiunea transnistreană, de la 1 ianuarie, ceea ce ar putea duce la o criză umanitară în această regiune, dar și la o destabilizare a sectorului electroenergetic, alimentat de centrala din stânga Nistrului.