Stadiul negocierilor cu Marea Britanie și reforma Uniunii Economice și Monetare, pe agenda dicuțiilor Consiliului UE

  • 29 Iunie 2018 15:11
Stadiul negocierilor cu Marea Britanie și reforma Uniunii Economice și Monetare, pe agenda dicuțiilor Consiliului UE

Stadiul negocierilor cu Marea Britanie și reforma Uniunii Economice și Monetare se află pe agenda dicuțiilor de astăzi ale Consiliul European, după ce liderii europeni au depășit divergențele pe tema migrației. Italia a blocat negocierile, până a obținut angajamente concrete legate de gestionarea migranților.

Consiliul European este hotărât să continue și să consolideze politica migrațională, pentru a preveni întoarcerea la fluxurile necontrolate din 2015 și pentru a stăvili și mai mult migrația ilegală pe toate rutele existente și emergente. De asemenea s-a agreat ideea constituirii platformelor de debarcare în afara Uniunii Europene și instituirea în mod voluntar pe teritoriul statelor membre de centre controlate pentru migranții salvați pe mare. 

Concluziile adoptate de liderii europeni arată că trebuie intensificate eforturile pentru stoparea tranficanților pe rutele mediteranene, din Libia sau alte țări.

În acest sens, Uniunea Europeană va continua să susțină Italia și alte state din prima linie și își va intensifica sprijinul pentru paza de coastă libiană și pentru țările din nordul Africii, pentru condiții de primire umane, pentru returnări umanitare voluntare, precum și pentru relocarea voluntară. Pentru a combate traficul de migranți, prevenind astfel pierderi de vieți omenești, este nevoie de o nouă abordare, bazată pe acțiuni comune sau complementare.

Astfel, instuituțiile europene trebuie să examineze cu rapiditate conceptul de platforme de debarcare regionale, în strânsă cooperare cu țările terțe relevante, dar și cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați și cu Organizația Internațională pentru Migrații. Pe teritoriul Uniunii Europene cei care sunt salvați în temeiul dreptului internațional ar trebui să fie preluați pe baza unui efort comun, prin transferarea în centre controlate instituite în statele membre doar pe bază voluntară, în cadrul cărora o procesare rapidă și sigură ar permite realizarea unei distincții între migranții în situații neregulamentare, care vor fi returnați, și cei care au nevoie de protecție internațională, cărora li s-ar aplica principiul solidarității. Asftel, Consiliul European a convenit asupra lansării celei de-a doua tranșe a instrumentului pentru refugiații din Turcia și totodată asupra transferului a cinci sute de milioane de euro către Fondul fiduciar al Uniunii Europene pentru Africa.

Liderii europeni au adoptat concluzii și în alte domenii. În cel al securității și apărării se precizează că Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate și să își susțină rolul de actor și partener credibil și fiabil. În ceea ce privește competitivitatea și creșterea economică, se precizează că buna situație economică actuală ar trebui utilizată pentru consolidarea impulsului refermelor, iar asigurarea unei impozitări echitabile și eficare rămâne o prioritate cheie.

Pe de altă parte, Europa trebuie să își dezvolte în continuare cercetarea de înaltă calitate în întrega Uniune Europeană și să o convertească în noi produse, servicii și modele de afaceri.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău