Sprijinul României pentru R. Moldova, pe agenda discuțiilor strategice româno-americane

  • 05 Decembrie 2023 19:59
Sprijinul României pentru R. Moldova, pe agenda discuțiilor strategice româno-americane

Premierul român Marcel Ciolacu a discutat cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților, copreședinții Mike Rogers și Adam Smith despre sprijinul României pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și despre consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, relatează Agerpres.

Conform unui comunicat al Guvernului român, premierul Marcel Ciolacu a subliniat, totodată, importanța dezvoltării și aprofundării acestui parteneriat pe toate dimensiunile sale de cooperare, în special în domeniile apărării, securității, energiei, comerțului și investițiilor.

"Șeful Guvernului României a discutat cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților despre situația din regiunea Europei de Est, respectiv evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, dar și din Orientul Mijlociu. Dialogul a vizat și sprijinul României pentru Ucraina și Republica Moldova, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, nevoia susținerii creșterii prezenței militare a SUA în România, precum și oportunitățile bilaterale în domeniul apărării", se arată în comunicat.

Totodată, el a subliniat că Parteneriatul strategic cu SUA este și va rămâne unul dintre pilonii politicii externe și de securitate a României.

"Țara noastră rămâne o sursă de stabilitate în regiunea Mării Negre și va contribui în continuare la consolidarea și apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli", a afirmat Ciolacu.

În cadrul discuțiilor cu congresmenii americani, premierul a apreciat asistența de securitate aprobată de Congresul SUA pentru România, subliniind consolidarea dialogului și coordonării bilaterale privind implementarea Strategiei SUA pentru securitatea în regiunea Mării Negre, precizează sursa citată.

În ceea ce privește cooperarea cu aliații și partenerii din regiunea Mării Negre, șeful Executivului român a amintit vizita delegației Guvernului de la București la Kiev pentru prima ședință comună a cabinetelor român și ucrainean.

De asemenea, prim-ministrul român a evidențiat importanța deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Vilnius pentru securitatea și stabilitatea Flancului estic al Alianței.

Prim-ministrul român Marcel Ciolacu a avut o întrevedere și cu reprezentanți ai companiei Lockheed Martin, în cadrul căreia a subliniat importanța colaborării cu companiile americane în evaluarea și dezvoltarea capabilităților din industria națională de apărare, se mai spune în comunicat

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău