Sprijinul pentru economia SUA va mai fi necesar "o anumită perioadă de timp" (șeful Fed)
-
23 Februarie 2021 18:38
Redresarea economiei americane rămâne "inegală și departe de a fi completă" și va mai dura "o anumită perioadă de timp" înainte ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să ia în considerare schimbarea politicilor adoptate pentru a ajuta țara să-și revină, a afirmat marți președintele Fed, Jerome Powell, în cadrul audierii din Senatul SUA, transmite Reuters.
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus dobânda de referință și achiziționează în fiecare lună titluri de trezorerie și obligațiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini piețele financiare. Aceste decizii "au atenuat semnificativ condițiile financiare și furnizează sprijin substanțial economiei", a declarat Powell.
Acesta a adăugat: "Economia are de parcurs un drum lung până va ajunge la obiectivele noastre privind inflația și șomajul'' și probabil va mai dura o anumită perioadă de timp înainte de a fi înregistrate progrese substanțiale.
Deși criza sanitară din SUA se îmbunătățește și campania de vaccinare oferă speranța unei reveniri la condiții mai normale în acest an, evoluția economiei continuă să depindă semnificativ de cea a virusului și de măsurile adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei, a explicat șeful Fed.
Rezerva Federală a SUA s-a angajat să folosească și alte instrumente și programe pentru a accelera redresarea pieței forței de muncă.
Luna aceasta, președintele Rezervei Federale a recunoscut că "îmbunătățirea condițiilor de pe piața forței de muncă a stagnat" în ultimele luni din cauza creșterii numărului de infecții. De asemenea, a explicat Powell, aproximativ patru milioane de oameni care și-au pierdut slujbele au renunțat să-și mai caute una, ei nefiind incluși în statisticile privind șomajul. Dacă acești oameni ar apărea în statisticile oficiale privind șomajul, atunci rata șomajului ar fi de aproape 10%, susține șeful Fed.
Analiștii se așteaptă în următoarele săptămâni la redeschiderea afacerilor, în urma campaniei de vaccinare și a reducerii numărului de infecții.
Oficiul pentru buget estimează că numărul de angajați nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei înainte de 2024.
Piața forței de muncă din SUA este sub presiune, după ce pandemia a paralizat economia și a dus la pierderea a aproape zece milioane de locuri de muncă. Guvernul a raportat săptămâna trecută că economia a creat în ianuarie doar 49.000 de locuri de muncă, după ce a pierdut 227.000 în decembrie. Rata șomajului a coborât în SUA la 6,3% în ianuarie, de la 6,7% în decembrie, în principal deoarece mulți oameni care și-au pierdut slujbele au renunțat să-și caute alta.
Sursa: AGERPRES