Spre Vilnius, ghidați din umbră de șefii de partid (Adevărul)

  • 03 Iunie 2013 11:42
Spre Vilnius, ghidați din umbră de șefii de partid (Adevărul)

Experții le sugerează guvernanților să nu se îmbete cu apă rece și să continue reformele

Astăzi va fi făcut public documentul care stă la baza ALIANȚEI PLDM+PDM, scrie Timpul. Potrivitdemocratului Adrian Candu, negocierile privind acordul nu au fost atît de deschise cum s-ar fi dorit pentru a nu afecta procesul.

Referindu-se la situația din PL, Constantin Tănase de la Timpul scrie că s-ar angaja să inițieze o „celulă de criză” care ar media conflictul dintre cele două tabere.  Și după votarea noului guvern atacurile reciproce dintre aceste tabere nu au contenit, dimpotrivă, conflictul se adâncește și se cronicizează. Din situația creată, pe termen lung, nu are de câștigat nici tabăra lui M. Ghimpu, nici cea a lui I. Hadârcă, iar de pierdut avem cu toți pentru că adâncirea conflictului poate duce la dispariția PL de pe eșichierul politic moldovenesc.

Un ministru își propune să elimine mita din sistemul pe care îl gestionează, titrează Ziarul Național. Plățile informale ar putea fi legalizate, iar banii strânși pe această cale – concentrați într-un buget special al fiecărui spital, a anunțat ministrul Sănătății, Andrei Usatîi. El susține că o asemenea soluție pentru diminuarea corupției în sistemul medical va fi aplicată până la sfârșitul actualului său mandat de ministru. Potrivit acestuia, problema plăților la medic a devenit extrem de acută și nu mai rabdă nicio amânare.

Spre Vilnius, ghidați din umbră de șefii de partid, titrează Adevărul. Părerile experților despre Guvernul Leancă sunt împărțite. În timp ce unii apreciază calitățile ministrului de Externe Natalia Gherman, care va asigura continuitatea vectorului european, alții avertizează că eforturile ar putea fi periclitate de noi scandaluri de culise, provocate de „triunghiul bermudelor Filat-Lupu-Plahotniuc“. Experții le sugerează guvernanților să nu se îmbete cu apă rece, să continue reformele și să încerce să recupereze timpul ratat din cauza crizei, iar liderilor de formațiuni - să le ofere miniștrilor libertate de acțiune și să-și înfrâneze dorința de a folosi instituțiile statului pentru promovarea intereselor de partid.

Adevărul scrie despre femeile care păzesc codrii Moldovei. 40 de pădurărese stau la straja codrilor și îngrijesc cu responsabilitate natura.  Angela Petrov de 41 de ani  s-a născut în pădure și lucrează aici de o viață. Bunicii i-au fost pădurari, tatăl le-a continuat meseria, iar după moartea lui responsabilitatea i-a revenit mamei. „Unde poți avea mai multă libertate decât în pădure?“, se întreabă femeia.  Chiar dacă este firavă, știe să taie și lemne, și porci, mânuiește pușca, se pricepe la toate“. În pădurea vecină, de lângă Cristești și Secăreni, stăpână este mama Angelei - Maria Catana de 66 de ani, pădurăreasă cu o experiență de peste 20 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău