"Spravedlivaia Rossia" speră că forțele politice din R.Moldova vor reuși să evite criza parlamentară

  • 26 Februarie 13:01

Forţele politice din Moldova care au trecut în Parlament în urma alegerilor urmează să participe la un proces de negocieri complicat, a declarat preşedintele partidului "Spravedlivaia Rossia", Serghei Mironov, care salută succesul Partidului Socialiştilor la alegeri.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul formaţiunii, el a menţionat că acest succes a fost atins "în condiţiile de manipulare a forţelor prooccidentale şi de presiune din afară".

"Din păcate, rezultatul obţinut nu permite Partidului Socialiştilor să formeze o majoritate parlamentară, deoarece PSRM obţine aproximativ o treime din mandate. Niciunul dintre partidele care au trecut în Parlament nu are vreun avantaj, ceea ce înseamnă că toţi vor trebui să participe la procesul dificil de negociere. Sper că acest proces nu va duce la o criză parlamentară, iar părţile vor putea trece de la disputele şi conflictele politice la compromisuri, de dragul viitorului comun al ţării", a spus Mironov.

Potrivit lui, una dintre principalele probleme ale alegerilor a fost cea a orientării politicii externe a Republicii Moldova.

"Alegerile au arătat că o mare parte din alegători sprijină calea socialistă de dezvoltare şi cooperare cu Rusia. Oponenţii socialiştilor şi partenerii lor occidentali nu pot ignora acest fapt şi nici nu pot ignora opinia poporului moldovenesc", a subliniat Mironov, care i-a urat PSRM "succese în munca dificilă de formare a Parlamentului şi Guvernului, de protejare a intereselor reale ale poporului Moldovei".

Membrul Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe, Serghei Jelezneak ("Edinaia Rossia"), de asemenea, consideră că "raportul procentual al partidelor care au trecut în Parlament face ca activitatea puterii legislative şi executive ale Republicii Moldova să fie foarte problematică".

"Este extrem de important ce poziţie va lua majoritatea deputaţilor aleşi în circumscripţiile uninominale. Doar consensul politic intern, cu accent pe interesele poporului Moldovei, va permite ţării să iasă din impasul economic şi social", a spus parlamentarul.

Potrivit lui, "poziţia Preşedintelui Igor Dodon, al cărui partid a câştigat o treime din voturi la alegerile parlamentare, faţă de Rusia, de limba rusă, precum şi intenţia de a continua eforturile de restabilire a relaţiilor dintre ţări oferă speranţă pentru un dialog constructiv între Chişinău şi Moscova, precum şi între Chişinău şi Tiraspol, dialog care trebuie construit pe baza drepturilor şi intereselor locuitorilor din Transnistria şi Moldova, dar nu pe orientarea spre forţele externe".

"Rusia şi parlamentul nostru sun dispuse pentru un dialog cu forţele patriotice ale Moldovei care împărtăşesc viziunea noastră asupra păcii şi stabilităţii, pun în prim plan interesele şi bunăstarea popoarelor şi se bazează pe principiile bunei vecinătăţi şi parteneriatului reciproc avantajos", a spus deputatul rus.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
11,82 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:1 m/s
Fri
16 °C
Sat
16 °C
Sun
16 °C
Mon
16 °C
Tue
15 °C

Curs oficial BNM 24 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3105 -0.0550
USD 17.3835 0.0020
RON 4.0570 -0.0111
UAH 0.6957 -0.0035
RUB 0.2717 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău