"Spravedlivaia Rossia" speră că forțele politice din R.Moldova vor reuși să evite criza parlamentară

  • 26 Februarie 2019 13:01

Forțele politice din Moldova care au trecut în Parlament în urma alegerilor urmează să participe la un proces de negocieri complicat, a declarat președintele partidului "Spravedlivaia Rossia", Serghei Mironov, care salută succesul Partidului Socialiștilor la alegeri.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la site-ul formațiunii, el a menționat că acest succes a fost atins "în condițiile de manipulare a forțelor prooccidentale și de presiune din afară".

"Din păcate, rezultatul obținut nu permite Partidului Socialiștilor să formeze o majoritate parlamentară, deoarece PSRM obține aproximativ o treime din mandate. Niciunul dintre partidele care au trecut în Parlament nu are vreun avantaj, ceea ce înseamnă că toți vor trebui să participe la procesul dificil de negociere. Sper că acest proces nu va duce la o criză parlamentară, iar părțile vor putea trece de la disputele și conflictele politice la compromisuri, de dragul viitorului comun al țării", a spus Mironov.

Potrivit lui, una dintre principalele probleme ale alegerilor a fost cea a orientării politicii externe a Republicii Moldova.

"Alegerile au arătat că o mare parte din alegători sprijină calea socialistă de dezvoltare și cooperare cu Rusia. Oponenții socialiștilor și partenerii lor occidentali nu pot ignora acest fapt și nici nu pot ignora opinia poporului moldovenesc", a subliniat Mironov, care i-a urat PSRM "succese în munca dificilă de formare a Parlamentului și Guvernului, de protejare a intereselor reale ale poporului Moldovei".

Membrul Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe, Serghei Jelezneak ("Edinaia Rossia"), de asemenea, consideră că "raportul procentual al partidelor care au trecut în Parlament face ca activitatea puterii legislative și executive ale Republicii Moldova să fie foarte problematică".

"Este extrem de important ce poziție va lua majoritatea deputaților aleși în circumscripțiile uninominale. Doar consensul politic intern, cu accent pe interesele poporului Moldovei, va permite țării să iasă din impasul economic și social", a spus parlamentarul.

Potrivit lui, "poziția Președintelui Igor Dodon, al cărui partid a câștigat o treime din voturi la alegerile parlamentare, față de Rusia, de limba rusă, precum și intenția de a continua eforturile de restabilire a relațiilor dintre țări oferă speranță pentru un dialog constructiv între Chișinău și Moscova, precum și între Chișinău și Tiraspol, dialog care trebuie construit pe baza drepturilor și intereselor locuitorilor din Transnistria și Moldova, dar nu pe orientarea spre forțele externe".

"Rusia și parlamentul nostru sun dispuse pentru un dialog cu forțele patriotice ale Moldovei care împărtășesc viziunea noastră asupra păcii și stabilității, pun în prim plan interesele și bunăstarea popoarelor și se bazează pe principiile bunei vecinătăți și parteneriatului reciproc avantajos", a spus deputatul rus.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău