Sportivii din Rusia nu sunt de acord cu condițiile impuse de CIO pentru reintegrarea în competiții

  • 30 Aprilie 2023 17:10
Sportivii din Rusia nu sunt de acord cu condițiile impuse de CIO pentru reintegrarea în competiții

Recomandarea Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a permite rușilor și bielorușilor să revină în competițiile internaționale ca neutri este „excesivă și discriminatorie”, a declarat comisia sportivilor din cadrul Comitetului Olimpic Rus (ROC), potrivit Reuters.

Printre recomandările CIO se numără faptul că sportivii ruși și belaruși pot concura fără steag sau imn, în timp ce sportivii care susțin războiul sau care au contracte cu agenții militare sau de securitate națională sunt excluși, scrie Hotnews.

În martie, șeful ROC, Stanislav Pozdnyakov, a denunțat recomandările, poziție susținută de comisia de atleți prezidată de Yuriy Borzakovskiy, fost campion olimpic la 800 de metri.

„Criteriile de reintegrare și de admitere propuse sunt excesive și discriminatorii - în funcție de naționalitate și de pașaport, de disciplină și de sport, precum și de afilierea la anumite entități care dezvoltă sportul de zeci de ani în majoritatea statelor post-sovietice.

În opinia noastră, a fost creat un precedent periculos în momentul în care niciun atlet din lume nu poate fi sigur că drepturile sale umane și civile vor fi respectate în mod corespunzător de acum înainte, că deciziile sunt luate pe baza Legii și a Cartei Olimpice - fără excepții.

Astăzi, noi, sportivii, suntem reținuți ca ostatici ai unor jocuri politice care divizează comunitatea sportivă internațională și, în același timp, semănând discordie în cadrul familiei olimpice - dictând parametrii de admitere, definind cine este eligibil să concureze și cine nu”, se arată în comunicatul comisiei sportivilor din cadrul Comitetului Olimpic Rus.

Tenisul de masă, pentatlonul, scrimă, judo și taekwondo se numără printre sporturile olimpice care au readmis sportivi din Rusia și Belarus în calitate de neutri.

CIO urmează să decidă separat cu privire la participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice din 2024 la o dată ulterioară, în timp ce Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile dacă rușilor li se va permite să concureze acolo.

Deși comisia atleților ruși consideră că recomandările CIO sunt excesive, alții au susținut că acestea sunt prea indulgente.

Marți, miniștrii britanici și francezi ai sportului au insistat asupra faptului că sportivii ruși și bieloruși nu trebuie să concureze niciodată ca neutrali, în timp ce Ucraina a interzis echipelor sale naționale de sport să participe la evenimente care includ concurenți din cele două națiuni.

Fosta patinatoare artistică Oksana Baiul-Farina, prima campioană olimpică ucraineană din istorie, a declarat luna aceasta că rușilor ar trebui să li se interzică accesul la Jocurile Olimpice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău