Sportivi din R. Moldova participă la competițiile rusești BRICS. Reacția MEC: „Participarea la așa-numita competiție încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei”

  • 18 Iunie 20:02
Sportivi din R. Moldova participă la competițiile rusești BRICS. Reacția MEC: „Participarea la așa-numita competiție încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei”

Mai mulți sportivi din Republica Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Rusia le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat. Cei șase sportivi ar fi mers în Rusia fără avizul autorităților. Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC) a anunțat că au dispus inițierea unei anchete interne, iar în urma acestui incident, federațiile de sport riscă reducerea sau chiar sistarea finanțării.

Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.

Potrivit Europa Liberă, șase sportivi reprezintă Republica Moldova la aceste competiții. Trei – la sambo (Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi), una – la gimnastica ritmică (Elina Tarleva), unul – la judo (Valeri Muravski) și încă o sportivă – la proba de belt wrestling (Victoria Bolohan).

Datele deschise arată că unii dintre acești sportivi au obținut în ultimii ani premii la campionate mondiale și europene. De exemplu, Evelina Cazacu și Vera Zorea au obținut în 2023 locul trei la Campionatul European de Sambo (U-20): Cazacu în categoria de 80 de kg, iar Zorea, la categoria de 54 de kg.

În aprilie 2024, Ana-Maria Vaculovschi a câștigat medalia de bronz la Cupa Mondială de Sambo, la categoria de greutate de până la 59 de kg.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a menționat că „participarea la așa-numita competiție încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei. Această competiție organizată pe teritoriul Federației Ruse încalcă prevederile Cartei Olimpice, document care guvernează organizarea, acțiunile și funcționarea Mișcării Olimpice”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău