Spitalele din Republica Moldova nu ar face față unor tragedii provocate de incendii (STUDIU)

  • 21 Aprilie 2018 09:01
Spitalele din Republica Moldova nu ar face față unor tragedii provocate de incendii (STUDIU) Sursa FOTO: Pressalert

În contextul ultimelor incendii de proporții din Chișinpu, dar și a celui de la Iași, unde o clinică a fost cuprinsă de flăcări, un studiu publiccat încă încă în 2016 relevă că instituțiile medicale din Repubica Moldova nu sunt capabile să facă față unor situații de urgență sau dezastre. 

Cercetarea scoate în evidență o serie de lacune la capitolul securitatea antiincendiară a acestor instituții, astfel că, în cazul unui incendiu de proporții, tragediile ar fi inevitabile, notează Sănătate INFO.

Potrivit autorului acestui raport, Mihai Pâslă, problemele ce țin de securitatea anti-incendiară într-o măsură mai mică sau mai mare sunt actuale absolut pentru toate spitalele din Republica Moldova. 

Astfel, doar 19 de spitale (30,6%) dispun, dar nu în toate subdiviziunile, de sisteme automatizate funcționale de detectare a focului sau fumului. Nu toate spitalele dispun de rezervoare cu apă predestinate pentru stingerea incendiilor, iar acolo unde acestea sunt nu toate din cele existente sunt funcționale.

De asemenea, personalul instituțiilor medicale nu este suficient de instruit în privința acțiunilor în caz de incendiu, etc.

Spre exemplu, în 2016, la Spitalul Clinic Republican sistemul automatizat de detectare și avertizare a focului și fumului era doar parțial funcțional. Acesta era instalat în blocul operator al instituției. La Spitalul de copii Emilian Coțaga, gestionat de Institutul Mamei și Copilului, era aceeași situație. Sistemul este instalat în secția ORL și era parțial funcțional. La rândul său, Institutul Mamei și Copilului, unul dintre cele mai mari din țară și unde sunt tratate mame și copii, în 2016, în general nu dispunea de vreun sistem automatizat de avertizare a incendiilor.

La Institutul de Medicină Urgentă sistemul de avertizare anti-incendiu era instalat doar în blocul nr.4, iar la Spitalul de Traumatologie și Ortopedie doar în Blocul de leziuni termice.

La Institutul de Oncologie, cel de Cardiologie, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Dispensarul Republican de Narcologie, Spitalul de Boli Infecțioase „T.Ciorbă” și în toate cele trei spitale de psihiatrie din țară, sistemele antiincendiare lipsesc cu desăvârșire.

În Spitalele municipale, doar la Spitalul „Sf.Arhanghel Mihail”, sistemul exista și funcționa parțial, iar la Spitalul de Copii „Ignatenco” era doar instalat.

Din 34 de spitale raionale evaluate, doar în șapte sistemele există și sunt funcționale în anumite secții sau blocuri.

Deși studiul a fost elaborat cu suportul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății și reprezintă sinteza și analiza rezultatelor evaluării siguranței la urgențe și dezastre a spitalelor publice din Republica Moldova, efectuată cu utilizarea metodologiei OMS „Indicele Siguranței Spitalului” și în baza ordinelor Ministrului Sănătății nr. 285 din 18.04.2016 „Cu privire la evaluarea siguranței spitalelor” și nr. 1033 din 16.10.2012 „Cu privire la aprobarea Programului de fortificare a siguranței spitalelor din Republica Moldova pentru anii 2012-2016”, cercetarea nu a fost niciodată pusă în discuție de către responsabilii de domeniu din cadrul acestei instituții de resort.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău