Spitalele COVID din Chișinău, arhipline. Doar 35% din locuitorii capitalei s-au vaccinat

  • 07 Octombrie 2021 18:56
Spitalele COVID din Chișinău, arhipline. Doar 35% din locuitorii capitalei s-au vaccinat

Doar 35 la sută din populația municipiului Chișinău este vaccinată împotriva noului coronavirus, ceea ce este insuficient pentru a atinge o imunitate colectivă. Lucrătorii medicali din capitală sunt vaccinați în proporție de 95-96 la sută, același procent de imunizare fiind înregistrat și în rândurile profesorilor școlari. Datele au fost prezentate joi, 7 octombrie, de Boris Gîlca, șef-adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate, la ședința Consiliului municipal Chișinău, transmite IPN.

Boris Gîlca a amintit că Centrul municipal de vaccinare are capacitatea de a imuniza 1200 de persoane pe zi, iar alte 70 de puncte de vaccinare sunt amplasate în toate instituțiile medicale din capitală, inclusiv în suburbiile Chișinăului. Totodată, imunizarea populației are loc și în punctele mobile de vaccinare, troleibuz și autobuz. De la 26 mai, ziua în care au fost lansate troleibuzul și autobuzul pentru imunizare, în aceste puncte mobile s-au vaccinat peste 17 mii de persoane.

Potrivit responsabilului de la Primărie, situația privind COVID-19 este similară cu cea din primăvara anului curent. „Spitalele COVID-19 din municipiul Chișinău sunt arhipline. Suntem la limită cu numărul de paturi, avem o schemă de activare graduală a altor spații medicale. În secțiile de terapie intensivă practic nu sunt locuri libere. Chiar dacă acestea mai există, ele apar după ce unele persoane se externează din secție sau, din păcate, unii  pacienți mor din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. 97-98 la sută dintre persoanele internate în stare gravă în spitale nu sunt vaccinate”, a atenționat Boris Gîlca.  

Șeful-adjunct de direcție a opinat că, pe timp de pandemie, vaccinarea trebuie să fie obligatorie. De la începtul pandemiei COVID-19, în capitală au decedat peste 2 mii de persoane din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. „Avem încă mult de lucrat la convingerea persoanelor pentru vaccinare. Avem suficiente vaccinuri în instituțiile medicale. Avem cea mai mare diversitate de vaccinuri disponibile, vaccinuri validate de instituțiile competente, UE și OMS”, a subliniat Boris Gîlca.

La nivel de țară, 23 la sută din populația Republicii Moldova este imunizată împotriva virusului SARS-CoV-2.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău