Spioni ruși în România. Patru persoane, puse sub acuzare după perchezițiile DIICOT într-un dosar privind divulgarea informațiilor secrete

  • 04 Octombrie 2022 13:32
Spioni ruși în România. Patru persoane, puse sub acuzare după perchezițiile DIICOT într-un dosar privind divulgarea informațiilor secrete

Opt persoane au fost conduse la audieri în urma perchezițiilor efectuate luni în București și Timișoara într-un dosar privind divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transferul neautorizat de date informatice, informează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat transmis de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), procurorii Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu DCCO și BCCO Timișoara au efectuat nouă percheziții în București și Timișoara, parte din acestea la sediul și punctele de lucru ale unei companii multinaționale.

În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor, opt persoane fiind conduse la DIICOT pentru audieri, precizează sursa citată.

Cu privire la patru dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), acuzațiile vizează infracțiunile de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.

Procurorii spun că, în calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale, aceștia au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia.

Cercetările sunt continuate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Timișoara.

Procurorii DIICOT au descins, luni, în mai multe locații din Timișoara și București aparținând firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft, în cadrul unei anchete penale ce vizează transmiterea ilegală de date informatice și secrete de serviciu, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES. Potrivit acestora, perchezițiile au avut loc la sediul companiei NIS Petrol din Timișoara, puncte de lucru, dar și locuințele unor angajați.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău