Spionajul ucrainean a destructurat o rețea de agenți operativi, cu conexiuni în Rusia, care doreau să organizeze atentate teroriste

  • 10 August 2021 18:40
Spionajul ucrainean a destructurat o rețea de agenți operativi, cu conexiuni în Rusia, care doreau să organizeze atentate teroriste

Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a împiedicat desfășurarea unor activități de tip terorist ale ’’pseudo-serviciului special’’ al așa-numitei Republici Populare Luhansk (LPR). Potrivit SBU, ’’agenții’’ urmau sau desfășoare aceste activități pe teritoriul controlat de autoritățile ucrainene și intenționau să comită un asasinat împotriva unui ofițer SBU, dar și să efectueze o serie de alte atacuri teroriste în Ucraina, transmite defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, SBU precizează într-un comunicat de presă că unul dintre ''agenții serviciului special al LPR'' avea ca obiectiv recrutarea de cetățeni ucraineni. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 27 de ani, din orașul Sieverodonețk, care a fost recrutat în 2018 de așa-numitele „servicii speciale ale LPR”. În toamna aceluiași an a primit un pașaport al pseudo-republicii Luhansk, iar un an mai târziu a primit un pașaport rusesc.

Republica Populară Luhansk este un stat auto-proclamat, la frontiera regiunii Luhansk din Ucraina, format la 28 aprilie 2014 cu sprijinul și sportul Federației Ruse.

La cererea persoanelor care l-au recrutat, aflate în Federația Rusă, tânărul de 27 ani a format o rețea de oameni care îi ofereau informații, în mare parte din rândul rudelor apropiate ale unor ofițeri SBU, recurgând la șantaj, presiuni și amenințări împotriva acestora.

Pe 29 iulie, așa-numitul spion al „LPR” a planificat aruncarea în aer a unei mașini oficiale a unui ofițer SBU, în regiunea Luhansk. Prin eforturile unităților de securitate internă și de contraspionaj ale SBU, planul său a fost zădărnicit.

Anterior, pe 3 iulie, ofițerii din cadrul Direcției de Contraspionaj a Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) au reținut un bărbat, cu domiciliul stabil în regiunea Donetsk, care fusese recrutat de reprezentanți ai „Ministerului Securității Statului din Republica Populară Donetsk (RPD).

Persoana reținută a colectat informații despre activitatea SBU, Forțelor Armate Ucrainene, Gărzii Naționale Ucrainene, Ministerului ucrainean al Apărării. De asemenea, și-a informat superiorii cu privire la mișcările de trupe și a echipamentului militar în zona Operațiunii Forțelor Întrunite din Ucraina (JFO).

Acesta nu este un incident izolat. În luna iunie un agent rus a încercat o tentativă de asasinat în Ucraina

În luna iunie, am precizat într-o scurtă analiză că ofițerii din cadrul Direcției de Contraspionaj a Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) au reținut un colaborator al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse) care încerca să planteze o bombă pe mașina directorului unui institut de cercetare militară din Ucraina.

Ofițerii SBU au relatat, la momentul respectiv, că agentul rus a venit special din Rusia în orașul ucrainean Severodonetsk pentru a comite acest act terorist.

Conform anchetei, un cetățean ucrainean, care în prezent lucrează pentru milițiile separatiste din Republica Populară Luhansk (LPR), a fost recrutat în 2020 de către Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) pentru a desfășura activități de informații și subversive pe teritoriul Ucrainei. 

Pentru a-și îndeplini sarcinile atribuite, colaboratorul FSB a încercat, prin intermediari, să obțină informații clasificate de la un institut militar de cercetare din Harkov. 

Acesta era interesat să obțină informații despre cele mai recente programe de cercetare – hardware militar și UAV-uri. Unul dintre complicii săi a fost reținut în februarie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău