Spectacolul ”Requiem pentru Bucea”, prezentat în această seară la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”. Mihai Fusu: Este un spectacol poetic, pentru că e poezie, e artă, în general. Este durerea ucrainenilor, rana vie a ucrainenilor (audio)
-
09 Mai 2022 11:01
În această seară, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău va fi prezentat spectacolul ”Requiem pentru Bucea”, un manifest împotriva ororilor comise de armata rusă în Ucraina. Regizorul spectacolului, Mihai Fusu, spune că data de 9 mai pentru prezentare nu a fost aleasă întâmplător. Potrivit regizorului, astăzi, despre războiul din Ucraina ar trebui să se vorbească, mai mult decât despre cel care s-a încheiat în 1945, transmite Radio Chișinău.
”Acest spectacol de poezie, ”Requiem pentru Bucea”, nu știu dacă e social - este o tragedie contemporană. Este un spectacol poetic, pentru că e poezie, e artă, în general. Este durerea ucrainenilor, rana vie a ucrainenilor, și avem foarte multă poezie scrisă de autori din Rep. Moldova și România, ca durere comună.
Pentru mine, nu pot să spun că e ceva absolut nou, dar amploarea aceasta, forța aceasta, importanța momentului, acesta pentru mine e ceva inedit, îmi dă mie multă emoție pentru ce spun actorii din scenă, pentru ce se întâmplă în Ucraina, pentru ce trăim noi, societatea noastră, nu numai noi, Europa în general, care a luat-o foarte aproape ca un atac la drepturile omului, ca un atac la libertate, ca un atac la afirmare...”, a declarat Mihai Fusu.
Un spectacol emoționant despre o tragedie care se întâmplă la granița cu Rep. Moldova. Nu este un simplu recital de poezie susține Mihai Fusu. „Nu este un concert de poezie în care ieșim câte unu și spunem poeziile. Evident, sunt implicate toate elementele pe care și le poate permite un teatru. Avem un decor cu niște elemente simple, arici anti-tanc, care nouă ne-au părut foarte importanți. Sunt foarte sugestivi pentru acest război, pentru că am văzut teatrul din Odessa protejat de saci de nisip și arici anti-tanc. Folosim și noi arici pe care i-am confecționat, care sunt puternici ca semn și care vor fi nu doar în scenă, vor fi și prin teatru și în fața teatrului. Atunci când publicul vine spre spectacol, el trece parcă prin aceste filtre de apărare. Avem un ecran enorm care trebuie să poarte încărcătura războiului, avem muzică, avem lumină. Actorii sunt îmbrăcați în niște haine neutre dar sugestive. Avem toate elementele unui spectacol. Este un spectacol poetic. Noi i-am spus manifest”.
Data de 9 mai pentru prezentarea spectacolului nu a fost aleasă întâmplător: ”Eu și întreaga echipă considerăm că e o rușine să vorbim despre război cu steagurile sus, cu cântece belicoase, mândrindu-ne și scuturând pumnul, amenințând pe alții și încercând parcă să-ți reîncarci bateriile descărcate ale națiunii cu aceste victorisme. Este greșit. Aceasta duce la noi războaie. Credem că despre un război trebuie să vorbim cu tristețe, așa cum îi pomenim pe cei decedați, cu respect. Și iată că astăzi, în zilele noastre, acesta este războiul despre care trebuie să vorbim, nu cel care s-a terminat în 1945. Este un răspuns despre ce înseamnă un război cu adevărat, ce nenorociri poartă el, și înainte de a ridica și a flutura un steag victorios în memoria unui război trecut, e important să atenționăm despre pericolul unui război prezent”.
Teatrul nu rezolvă problemele societății dar poate să pună anumite întrebări în fața societății, poate trage un dangăt de clopot la care publicul să mediteze după ce iese de la spectacol, să-i aducă aminte de un trecut, să-l ajute să depășească anumite sechele, niște traume, consideră Mihai Fusu. ”Requiem pentru Bucea” este în primul rând un gest de solidaritate. Eu cred că noi nu avem dreptul să trecem indiferenți pe lângă un om nefericit care îți întinde mâna și își cere ajutorul. Nu avem dreptul să ne prefacem că la o sută de kilometri nu se întâmplă nimic și să sperăm că nu se va întâmpla nimic. Noi trebuie să fim conștienți de pericolul care este, de suferința și durerea poporului ucrainean, care chiar zilele astea luptă și pentru libertatea noastră. Jertfa lor trebuie să o apreciem și să o susținem. S-ar putea că în Ucraina se va auzi despre spectacolul nostru și această solidaritate cu ei îi face pe ei și mai puternici. Este, dacă vreți ajutorul din spatele frontului pe care noi li-l dăm.
Spectacolul ”Requiem pentru Bucea”, a cărui inițiator este scriitorul Dumitru Crudu, va începe la ora 18.00.