Spectacol de pantomimă „Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuși” la Sângerei
-
16 Februarie 2017 09:33
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău în colaborare cu Consiliul Raional Sângerei organizează vernisajul expoziției „Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră" și o reprezentație cu spectacolul de pantomimă, muzică și poezie Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuși, în data de 19 februarie 2017, în ziua de naștere a marelui sculptor, la Casa de Cultură „Nicolae Iorga" din Sângerei.
Evenimentele sunt organizate pentru a marca ziua de naștere a marelui sculptor român la Sângerei și a readuce în atenția publicului unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX - Constantin Brâncuși, de la a cărui naștere s-au împlinit anul trecut 140 de ani, scrie icr.ro.
Expoziția „Constantin Brâncuși - Pasărea Măiastră" a fost realizată cu prilejul împlinii a 140 de ani de la nașterea sculptorului și a Anului Brâncuși - 2016. Ampla expoziție (24 de bannere de 0,95 x 2,10 m.) aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX. Expoziția este deschisă publicului în perioada 19.02.2017 - 15.03.2017
Spectacolul Pasăre în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuși este un omagiu adus marelui sculptor Constantin Brâncuși, un spectacol de pantomimă special conceput pentru a pune în evidență frumusețea și expresivitatea acestui tip special de artă. În completarea mișcării scenice, actorul Nicolae Jelescu va recita versuri consacrate Măestrei lui Brâncuși semnate de Lucian Blaga, Victor Felea, Alexandru Căprariu, Nichita Stănescu, Valeriu Matei și Vasile Grunea și câteva aforisme din Brâncuși. Fundalul sonor va fi asigurat de fragmente muzicale din George Enescu, Ciprian Porumbescu și Liviu Știrbu. Decorul, scenografia și concepția grafică a spectacolului este semnată de artistul platic Iurie Matei care a conceput un spectacol bazat pe jocurile de lumini și umbre, cu un decor minimalist dar foarte expresiv din pânză fluorescentă, cu proiecții grafice din viața și opera lui Brâncuși pe fundal.