Specialiștii spun că "Eunice" este atipică și poate deveni mortală ca Marea Furtună din 1987. Fenomenul rar care o caracterizează

  • 19 Februarie 2022 19:30
Specialiștii spun că

Eunice, furtuna care a lovit Marea Britanie cu forța unui uragan, este una atipică, similară cu cea din 1987, pe care britanicii au numit-o Great Storm, și care a provocat moartea a 18 oameni și pagube materiale foarte mari, a declarat la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme. Potrivit acestuia, acestui gen de furtună îi este specific fenomenul numit de meteorologi "sting jet", care poate afecta suprafețe mari timp de mai multe ore.

"Sunt foarte rar emise astfel de coduri și avertizări cod roșu, iar asta înseamnă că meteorologii sunt foarte siguri că fenomenul respectiv se va produce și va avea impact foarte mare. Pentru această furtună, Eunice, intensificările au putut fi anticipate și am putut avea astfel de coduri", potrivit lui Bogdan Antonescu, citat de DIGI24.

Aceste furtuni apar în sezonul rece. Nu sunt furtuni ca cele din timpul verii, sunt regiuni cu presiune scăzută care se formează pe Oceanul Atlantic și se deplasează către partea de vest a Europei, a explicat el.

"Când un asemenea de centru cu presiune scăzută se intensifică rapid și scade presiunea, atunci se intensifică vântul. Ăsta a fost motivul pentru care au fost emise tot felul de avertizări legate de vânt, în special. Avertizarea nu privește alte avertizări severe, precum grindina.

Eunice s-ar putea să fie o furtună atipică. A mai fost una ca asta în 1987. Englezii o numesc The Great Storm, care a produs foarte multe pagube.

În interiorul furtunii apare o structură care se numește sting jet, este o zonă cu vânt foarte intens, iar privită din satelit seamănă cu coada unui scorpion. Când apare o asemenea intensificare în vânt, vântul acesta nu numai că e foarte intens și afectează regiuni până la 100 km, dar poate dura de la o oră la opt ore.

Într-o zonă restrânsă e posibil să avem intensificări foarte mari ale vântului, ca să ajungă la intensitatea vântului dintr-un uragan. Asta putem vedea pe Coasta de vest a Statelor Unite", a afirmat specialistul în fenomene meteo extreme.

Potrivit acestuia, subiectul legat de genul acesta de furtună, cum este Eunice și schimbările climatice, e "unul deschis".

"Strict pentru Marea Britanie e posibil să aibă mai multe intensificări ale vântului, e greu de spus ce se întâmplă la scară globală", a precizat el.

Bogdan Antonescu a declarat că o astfel de furtună cum e Eunice, dar la scară mai mică, a afost și în România, în 2012 în regiunea Dobrogei și atunci a produs multe pagube.

"Este primul caz pe care l-am avut, despre un astfel de fenomen, în afara părții de vest și Arhipelagul Marii Britanii. Ne așteptăm ca pe viitor schimbările climatice să influențeze genul ăsta de fenomene, însă nu suntem foarte siguri cum vor fi ele influențate", a adăugat Bogdan Antonescu.

Furtuna Eunice a lovit Marea Britanie cu puterea unui uragan. În Londra, vântul puternic a smuls acoperișuri ale unor case, iar meteorologii au emis cod roșu și i-au avertizat pe oameni să nu iasă din locuințe, deoarece această furtună despre care spun că este cea mai puternică din ultimii 30 de ani le poate pune în pericol viața. Zeci de zboruri au fost anulate. 

Milioane de oameni din Marea Britanie au fost sfătuiți să stea în case pentru a fi în siguranță. 

Eunice este a doua furtună care lovește Marea Britanie într-o săptămână, după ce furtuna Dudley a afectat miercuri părți din Scoția, nordul Angliei și Irlanda de Nord, lăsând mii de case fără curent electric. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău