Specialiștii din cadrul IGSU au participat la o vizită de lucru în vederea preluării a bunelor practici ale României în domeniul avertizării populației în cazul situațiilor de urgență

  • 02 August 2022 12:24
Specialiștii din cadrul IGSU au participat la o vizită de lucru în vederea preluării a bunelor practici ale României în domeniul avertizării populației în cazul situațiilor de urgență

În perioada 25-29 iulie 2022, Specialiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au participat la o vizită de lucru în vederea preluării a bunelor practici ale României în domeniul avertizării populației în cazul situațiilor de urgență și anume funcționarea Sistemului RO-ALERT, care a avut loc în orașul București, România.

Angajații IGSU de comun cu colegii de la MAI și oficiali din Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică pe parcursul a patru zile au discutat mai multe aspecte tehnice și juridice cu Serviciul Telecomunicații Speciale din România, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și responsabilii din cadrul IGSU din țara vecină. Procesele care au fost analizate sunt esențiale pentru implementarea sistemului de înștiințare a populației pe teritoriul țării noastre în situații excepționale.

Astfel, în urma consultațiilor cu colegii din instituțiile omologe de resort, specialiștii Inspectoratului au pus în discuție etapele implementării sistemului de avertizare, funcționarea acestuia, algoritmul, aspecte tehnice, cadrul legal în domeniu, dar și transpunerea legislației europene. De asemenea, a fost demonstrată simularea unor avertizări în timp real pentru a vedea și a înțelege algoritmul operațional a mecanismului de înștiințare a sistemului RO-ALERT.

Întrunirea bilaterală a fost organizată pentru a studia experiența părții române și a intensifica cooperarea între autoritățile omologe, în vederea dezvoltării unui sistem modern de avertizare timpurie a populației în Republica Moldova, precum și de a prelua bunele practici în domeniul tehnologiilor informaționale. Odată, cu implementarea sistemului de avertizare acesta urmează a fi folosit în diverse situații de risc, iar populația ar putea reacționa pentru prevenirea consecințelor.

La moment, în R. Moldova sistemul de înștiințare a populației în caz de situații excepționale activează prin intermediul sirenelor stradale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău