Spania, una dintre campioanele vaccinării anti-COVID-19, scutită de noul val de infectări din Europa

  • 11 Noiembrie 2021 17:37
Spania, una dintre campioanele vaccinării anti-COVID-19, scutită de noul val de infectări din Europa

Spania, care înregistrează una dintre cele mai mari rate de vaccinare din marile țări europene, este scutită de creșterea numărului de infectări pe acest continent, dar nu este complet protejată de riscul unei recrudescențe a pandemiei, au avertizat mai mulți experți în epidemiologie, informează joi AFP.

Traumatizată de primul val al pandemiei din primăvara anului 2020, Spania înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de infectare din Europa, raportând doar 63 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Această rată este de două ori mai mare în Italia, de circa șase ori mai mare în Germania - țară care a înregistrat joi un nou record de infectări, cu peste 50.000 de cazuri în 24 de ore - și de 12 ori mai mare în Marea Britanie, potrivit unui bilanț întocmit de jurnaliștii de la AFP pe baza datelor oficiale, transmite Agerpres.

Situația epidemiologică din Spania este "pozitivă", a declarat miercuri în Parlamentul de la Madrid prim-ministrul Pedro Sanchez, care a spus că are "mai mult decât un motiv de satisfacție ținând cont de ceea ce se întâmplă în țările din jur".

În Spania, unde populația a fost mult mai puțin reticentă față de vaccinare decât în alte părți ale Europei, 79% dintre locuitori sunt deja vaccinați cu schemă completă, comparativ cu Marea Britanie și Germania, unde acest procent este de 67%.

Totodată, aproape toți spaniolii de peste 70 de ani (99%) sunt vaccinați cu schemă completă, o rată superioară celor din Franța și din Italia, grație unei campanii de vaccinare care a respectat cu strictețe prioritatea la imunizare în funcție de grupele de vârstă ale rezidenților.

"Această prioritizare a determinat o lentoare în debutul campaniei, dar a avut în final rezultate mai bune pe termen lung", a explicat Inaki Comas, cercetător la Institutul de biomedicină din Valencia.

Clima mai blândă, care le permite încă spaniolilor să se întâlnească în aer liber și să mănânce la terase, a jucat de asemenea un anumit rol, a adăugat el.

Deși de o lună nu mai există restricții privind numărul persoanelor autorizate să se întâlnească, iar viața de noapte a fost reluată, măștile sanitare rămân obligatorii în spațiile închise.

Însă experții în epidemiologie avertizează în legătură cu o posibilă creștere a numărului de infectări din cauza sosirii frigului și a vremii nefavorabile, ca urmare a faptului că protecția oferită de vaccinuri tinde să scadă odată cu trecerea timpului și din cauza riscului reprezentat de posibila apariție a unor variante noi ale virusului.

"Acești trei factori sunt un mediu de cultură perfect pentru coronavirus", a explicat Inaki Comas, potrivit căruia Spania "intră într-o fază critică".

"Știm cum se transmite virusul. Când vine frigul și se înserează mai devreme, avem tendința să mergem în interior și acolo este locul în care virusul se răspândește", a adăugat Cesar Carballo, medic în secția de urgențe de la spitalul Ramon y Cajal din Madrid.

Și, deși Spania are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Europa, epidemiologii refuză să vorbească despre imunitatea colectivă, întrucât ea nu va putea fi atinsă doar prin intermediul vaccinurilor anti-COVID-19, care nu suprimă riscul de infectare.

"Spania este pe calea cea bună, dar acest lucru nu înseamnă că a ajuns în acel punct din care nu mai poți să te întorci într-o situație mai rea", a subliniat Salvador Macip, profesor de științe ale sănătății la Universitatea Deschisă din Catalonia și autorul unei lucrări intitulate "Marile epidemii moderne".

Potrivit Institutului de date și evaluare medicală (IHME) din orașul american Seattle, Spania ar trebui să se confrunte cu o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 începând de la jumătatea lunii noiembrie, care vor înregistra o creștere spectaculoasă în decembrie, înainte de a atinge un vârf spre sfârșitul acestui an.

Însă, chiar dacă "ratele de infectare vor fi mari", "dacă oamenii sunt vaccinați, ei nu vor dezvolta forme grave ale bolii", a adăugat Inaki Comas. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău