Spania trimite o navă militară pentru a prelua migranții de pe Open Arms

  • 20 August 2019 19:30
Spania trimite o navă militară pentru a prelua migranții de pe Open Arms

O navă militară spaniolă va pleca marți către insula italiană Lampedusa pentru a prelua migranții de pe nava ONG-ului spaniol Open Arms, care vor fi transferați pe insula Mallorca, a anunțat guvernul de la Madrid, potrivit agenției EFE, citat de Agerpres.

Acesta menționează într-un comunicat că soluția trimiterii acelei nave militare pentru a prelua migranții și a escorta nava Open Arms până în insula Mallorca este soluția cea mai adecvată pentru ''urgența umanitară'' de la bordul ambarcațiunii ONG-ului spaniol.

Aceasta din urmă a preluat la începutul lunii pe Mediterana în apropierea Libiei 163 de migranți, majoritatea africani, de pe trei ambarcațiuni cu care aceștia încercau să ajungă în Europa.

Nava ONG-ului spaniol a ancorat în apropierea insulei italiene Lampedusa, dar ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a respins debarcarea lor, deși, în urma intervențiilor guvenului său și ale Comisiei Europene, șase state membre ale UE, respectiv Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, România și Spania, au acceptat să primească migranții aflați la bordul ei.

Salvini a acceptat totuși debarcarea unor grupuri de migranți care au acuzat probleme de sănătate sau care au susținut că sunt minori neînsoțiți, despre care apoi el a spus că sunt ''falși bolnavi și falși minori''. Salvini a refuzat însă debarcarea tuturor migranților, deși Spania l-a asigurat că aceștia vor fi redistribuiți ''imediat'' în cele șase state, ministrul italian apreciind că Spania trebuie să preia toți migranții, întrucât aceștia se află pe o navă cu pavilion spaniol.

Prin urmare, guvernul spaniol a oferit ONG-ului posibilitatea de a-și ancora nava în portul Algesiras, ofertă respinsă de acesta pe motiv că ar fi un port prea îndepărtat, apoi într-un port mai apropiat din insulele Baleare, ofertă de asemenea respinsă de Open Arms. Guvernul spaniol a respins la rândul său o propunere a guvernului italian, care s-a arătat dispus să transporte migranții cu o navă militară până în Spania dacă autoritățile spaniole retrag pavilionul navei Open Arms, ceea ce ar fi însemnat că aceasta nu ar mai fi putut naviga și astfel ar fi oprit operațiunile de salvare a migranților.

Mai mulți migranți de pe navă s-au aruncat în mare în ultimele zile pentru a ajunge înot pe insula Lampedusa. Gărzile de Coastă italiene i-au returnat pe unii dintre ei pe nava Open Arms, la bordul căreia se mai află în prezent circa o sută de migranți. Nava militară trimisă de guvernul spaniol urmează să ajungă în apropierea insulei Lampedusa în aproximativ trei zile.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău