Spania: Premierul socialist Pedro Sanchez a depus jurământul în fața regelui Felipe al VI-lea

  • 08 Ianuarie 2020 13:30
Spania: Premierul socialist Pedro Sanchez a depus jurământul în fața regelui Felipe al VI-lea

Socialistul Pedro Sanchez a depus miercuri jurământul în calitate de prim-ministru în fața regelui Spaniei, Felipe al VI-lea, după ce în ajun a fost reconfirmat de parlament la conducerea unei coaliții inedite cu stânga radicală Podemos, transmite AFP, preluat de Agerpres.

În cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Zarzuela, fără Biblie și crucifix, Sanchez a jurat să respecte Constituția spaniolă. El a făcut același lucru când a sosit la putere în iunie 2018, devenind primul șef de guvern care depune jurământul fără simboluri religioase după revenirea Spaniei la democrație, în 1977.

Socialistul trebuie acum să-și formeze echipa, primul guvern de coaliție după încheierea dictaturii lui Franco în 1975.

Potrivit Partidului Socialist, componența guvernului va fi anunțată săptămâna viitoare.

Pedro Sanchez a primit marți în parlament 167 de voturi pentru și 165 de voturi contra, alți 18 deputați abținându-se. Viitorul executiv va fi sprijinit și de mai multe mici partide regionale și naționaliste.

Viitorul guvern se va baza pe 155 deputați socialiști și din Podemos și va trebui să negocieze în primul rând legea bugetului.

În programul lor foarte criticat de patronat, socialiștii și Podemos au promis o cotitură spre stânga cu o creștere a salariului minim, impozite pentru cei mai bogați și întreprinderi, precum și o abrogare parțială a controversatei reforme a pieței muncii, adoptată în 2012 de conservatori. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău