Spania: Premierul interimar Sanchez nu are în vedere noi alegeri

  • 11 Iulie 2019 14:56
Spania: Premierul interimar Sanchez nu are în vedere noi alegeri

Premierul interimar al Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat joi că nu intenționează să convoace noi alegeri, în contextul dialogului complicat între partide, înaintea unui vot al parlamentului pentru învestirea sa programat în 22-23 iulie, transmite Reuters, preluat de AGERPRES.

"Nu am în vedere și nu acționez pe baza presupunerii altor alegeri", a susținut Sanchez într-un interviu la televiziunea națională.

Formațiunea lui Sanchez, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), a obținut 123 din cele 350 de mandate de deputat la ultimele alegeri, mult sub majoritate, ceea ce îl obligă pe prim-ministru să caute susținerea altor partide. Cele de dreapta - Partidul Popular (PP), Ciudadanos și Vox - au exclus deja această posibilitate.

Pentru a forma următorul guvern de la Madrid, Sanchez are nevoie de majoritatea absolută de 176 de parlamentari, peste mai puțin de două săptămâni. În cazul unui eșec, mai are la dispoziție două zile pentru a întruni o majoritate simplă, adică mai multe voturi în favoarea sa decât împotrivă.

Dialogul PSOE cu alte formațiuni politice este blocat. Marți, încă o dată, socialiștii și cei mai apropiați aliați ai lor, partidul de extremă stângă Unidas Podemos, nu au reușit să ajungă la un acord.

Sanchez a ajuns la putere în iunie 2018, după ce parlamentul a pus capăt guvernării PP din cauza unui scandal legat de fraude economice. Alegerile din aprilie i-au asigurat statutul de premier interimar.

Marți, purtătoarea de cuvânt a grupului parlamentar al PSOE a declarat că partidul va renunța la încercarea de a-l titulariza ca premier pe Sanchez, dacă acesta nu reușește să obțină votul de învestitură luna aceasta. Alternativa este organizarea de noi alegeri în noiembrie - a patra oară în ultimii patru ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău