Spania permite de la 1 iulie circulația liberă a cetățenilor europeni

  • 30 Iunie 2020 14:51
Spania permite de la 1 iulie circulația liberă a cetățenilor europeni

Spania va permite începând de miercuri, 1 iulie, circulația liberă a cetățenilor europeni și va ridica progresiv restricțiile de călătorie în terțe țări, pe baza unei liste convenite cu Uniunea Europeană, relatează EFE, potrivit Agerpres și digi24.

Ministerul de Interne spaniol a publicat marți în Monitorul Oficial o notă cu noile categorii de călători exceptați de la restricțiile de deplasare, indiferent de locul lor de proveniență.

Totuși, documentul nu include încă dispoziții referitoare la țările considerate sigure, pentru care, începând din iulie, statele UE își vor redeschide frontierele, ce au fost închise la jumătatea lunii martie pentru a încetini răspândirea pandemiei de COVID-19.

Croația, care deține președinția Consiliului UE, a dat răgaz până marți (ora 12:00) pentru ca țările membre să accepte sau să respingă acea listă. 

Ca linie directoare, Ministerul de Interne din Spania îi desemnează pe cetățenii din UE drept beneficiari ai circulației libere.

Spania și-a deschis deja frontierele cu țările din spațiul Schengen la 21 iunie, când s-a încheiat starea de alertă, cu excepția Portugaliei, pentru 

De asemenea, va fi permisă circulația persoanelor care dețin permise de rezidență sau vize de ședere de lungă durată eliberate de statele membre UE și de cele din spațiul Schengen, care nu vor mai fi verificate dacă se îndreaptă direct spre localitatea de reședință.

Sunt, de asemenea, exceptați studenții și lucrătorii cu calificare înaltă, a căror activitate este necesară și care nu poate fi amânată sau realizată de la distanță.

Nu vor fi acceptați din motive de ordine și sănătate publică în contextul crizei sanitare cetățeni din terțe țări, cu excepția celor care rezidă în UE, în statele asociate spațiului Schengen, în Andorra, Monaco, Vatican și San Marino.

Vor putea intra în Spania titularii de vize de lungă durată eliberate de un stat membru sau asociat spațiului Schengen, lucrătorii transfrontalieri și profesioniști în domeniul medical, inclusiv investigatori sanitari și cei care asistă persoanele în vârstă sau care se întorc în țară după ce au realizat o activitate profesională în străinătate.

Restricțiile nu se aplică transportului de mărfuri, transportului maritim sau activităților din domeniul pescuitului și nici transportului aerian comercial.

Totodată, ele nu se aplică personalului diplomatic, consular, organizațiilor internaționale, militarilor, protecției civile, membrilor organizațiilor umanitare sau studenților care învață în statele membre sau asociate Schengen și care dețin permisele sau vizele necesare.

Vor putea intra, de asemenea, în Spania persoane care călătoresc din motive familiale și care dispun de documentele necesare sau persoane aflate în situații de forță majoră.

Aceste dispoziții nu vizează granița terestră cu Andorra și nici controlul frontalier cu colonia britanică Gibraltar. Cu caracter temporar, rămân închise punctele terestre de intrare și de ieșire în Spania prin orașele nord-africane Ceuta și Melilla.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău