Spania | Media cazurilor zilnice de COVID-19 depășește infectările din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia la un loc

  • 12 August 2020 09:59
Spania | Media cazurilor zilnice de COVID-19 depășește infectările din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia la un loc

În fața epidemiei de coronavirus, Spania se regăsește într-o situație „critică”, potrivit experților, cu cele mai îngrijorătoare cifre din Europa occidentală în privința infectărilor cu Covid-19, transmite News.ro.

Spania a comunicat luni o medie de 4.923 de noi cazuri zilnice în ultimele șapte zile, adică mai mult decât Franța, Regatul Unit, Germania și Italia împreună, potrivit unui calcul al AFP realizat din surse oficiale.

Cu 323.000 de cazuri, este prima țară din Europa Occidentală, a 11-a din lume și își devansează mult vecinii cu 108 cazuri la 100.000 de locuitori față de 28 în Franța, 18 în Regatul Unit, 13 în Germania și 8 în Italia.

Multe țări europene impun carantina celor care revin din Spania, notează sursa citată

Germania a extins marți avertismentele contra turiștilor din Spania, clasând Madrid și Țara Bascilor drept zone de risc.

Este o situație „critică, suntem în punctul în care lucrurile se pot ameliora sau se pot înrăutăți (…) acest lucru implicând să facem tot posibilul și să încercăm să stopăm focarele înainte de a se agrava”, a declarat pentru AFP Salvador Maci, profesor la Universitatea din Bacelona.

Spania a înregistrat peste 500 de focare de infectare de la primul val și cunoaște cea mai mare răspândire comunitară. Această transmitere „nu poate fi controlată perfect, dar se atenuează progresiv”, a asigurat luni epidemiologul șef al Ministerului Sănătății, Fernando Simon.

Spania a pus capăt pe 21 iunie celei mai stricte izolări din lume, în timpul căreia populația a fost obligată să rămână la domiciliu mai multe săptămâni. La această dată, autoritățile înregistrau 238 de noi cazuri pe zi și o medie de 8 cazuri la 100.000 de locuitori, departe de statistica de la mijlocul lui iulie.

Guvernul își apără măsurile adoptate, amintind că aceste cazuri cresc pe măsură ce testele se multiplică (aproape 7,5 milioane în total, 407.000 săptămâna trecut) iar mai mult de jumătate dintre noile cazuri sunt asimptomatice. Spitalele sunt departe de a fi copleșite și „mortalitatea a scăzut mult”, a subliniat luni dr. Simon.

De altfel, Spania înregistra 950 de morți pe zi în timpul vârfului primului val, față de 253 în total de la sfârșitul perioadei de izolare, 21 iunie, bilanțul ajungând la 28.576 de decese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău