Spania | Liderul istoric al mișcării separatiste basce ETA, eliberat după 30 de ani de închisoare

  • 05 August 2018 18:01
Spania | Liderul istoric al mișcării separatiste basce ETA, eliberat după 30 de ani de închisoare

Liderul istoric al mișcării separatiste basce ETA, Santiago Arrospide Sarasola, alias Santi Potros, condamnat în Spania mai ales pentru participarea la cel mai sângeros atentat comis de această grupare armată, a fost eliberat duminică din închisoare după ce a stat 30 de ani după gratii, informează AFP.

Îmbrăcat într-o ținută sport, el a părăsit în cursul dimineții închisoarea Topas (din provincia Salamanca) cu un autoturism și însoțit de trei persoane, fără să facă declarații presei.

Santiago Arrospide Sarasola a fost condamnat în mai multe procese, primind în total aproape 3.000 de ani de închisoare, dar a fost eliberat după 30 de ani, perioada maximă de detenție în Spania.

Principala sa condamnare a fost legată de participarea la atentatul cel mai mortal comis de ETA, respectiv atacul asupra magazinului Hipercor, soldat cu 21 de morți pe 19 iunie 1987.

Aflat în închisoare, Santiago Arrospide Sarasola s-a delimitat de ideologia ETA și a dezaprobat atentatul cu mașină-capcană ce a ucis două peroane la aeroportul Madrid-Barajas în anul 2006.

Eliberarea sa din închisoare a stârnit critici intense din partea asociațiilor victimelor atacurilor comise de ETA, președintele asociației Platforma de ajutor a victimelor terorismului, Miguel Folguera, calificând-o drept un act de 'injustiție'.

Gruparea teroristă ETA a ucis în total 853 de persoane, conform datelor guvernului spaniol. După trei decenii de violențe și de campanie pentru independența Țării Bascilor, ea a anunțat anul acesta în luna mai autodizolvarea sa, notează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău