Spania introduce concediul paternal de opt săptămâni
-
01 Aprilie 2019 18:05
În Spania concediile paternale sunt de opt săptămâni începând de luni, 1 aprilie, când a intrat în vigoare o lege cu privire la egalitatea în câmpul muncii, conform căreia concediile paternale au fost majorate de la cinci până la opt săptămâni, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Începând de luni, tații copiilor născuți sau adoptați după această dată vor avea un concediu de aproape două luni și ar urma să se bucure de primele două săptămâni în același timp cu mama, imediat sau după naștere sau adoptarea copilului. Restul de șase săptămâni de concediu paternal pot fi împărțite în primele 12 luni de la naștere sau adoptare.
Guvernul socialist condus de Pedro Sanchez a aprobat recent o lege privind egalizarea progresivă a concediului paternal cu cel maternal, astfel încât în anul 2020 concediul paternal va fi de 12 săptămâni pentru ca în 2021 să ajungă la 16 săptămâni. În acel an cele două concedii vor fi egale și non-transferabile pentru ambii părinți.
Prin această măsură, care trebuie validată și de Congresul Deputaților, camera inferioară a Parlamentului, Spania se plasează în fruntea Europei cu privire la egalitatea dintre concediul paternal și cel maternal. Islanda este țara europeană în care cele două concedii sunt cele mai apropiate, în timp ce în interiorul Uniunii Europene, Suedia este țara cu cele mai apropiate concedii paternale și maternale. În Islanda fiecare părinte beneficiază de cinci luni de concediu plătit non-transferabil, la care se adaugă alte două luni transferabile. Suedia oferă 480 de zile de concediu (16 luni) subvenționat pentru fiecare copil, dintre care 90 de zile sunt rezervate pentru fiecare părinte și nu sunt transferabile, iar restul pot fi împărțite între părinți.
Cele mai puțin egalitare țări din UE sunt Olanda și Italia unde tații beneficiază de un concediu parental de doar trei respectiv cinci zile.
Sursa: Agerpres